I když jsou ženy silně znevýhodněny, stále žijí déle než muži

Ženy jsou postiženy větší mírou stresu, mají více chronických onemocnění, více depresí, více úzkostí a jsou častěji oběťmi násilí. Vydělávají méně a v mnoha zemích nemají stejná práva jako muži. Navzdory této nerovnosti pohlaví žijí déle. Ve všech zemích planety.

„Jako vědec, který studuje rozdíly ve zdraví mezi pohlavími a jednotlivými zeměmi, jsem výsledky vždy fascinován,“ vysvětluje doktor Shervin Assari z University of Michigan.

Může za to biologie?

Základním vysvětlením mezi jednotlivými pohlavími jsou právě jejich rozdílné biologické dispozice. Ženy mají biologicky výhodnější tělo, které je naprogramováno k delšímu životu. Mužské pohlavní hormony působí zhoubně na zdraví srdce a cév, zatímco estrogen má účinek opačný. Muži trpí častěji vysokým krevním tlakem a infarktem než ženy.

Ženy sice trpí častěji chronickými onemocněními, ale spíš těmi nikoli smrtnelnými. Když muži začnou trpět chronickými chorobami, pak spíš těmi smrtelnými.

Ženy obecně navzdory typu společnosti ale také častěji pečují o své zdraví. Muži ho naopak častěji zanedbávají. V zemích s dobrou zdravotní péčí to má samozřejmě větší význam než tam, kde žádná zdravotní péče neexistuje. Ale i tam se to projeví, protože ženy se vyhýbají rizikovému chování, které je může zdraví chránit.

Muži více riskují

Muži jsou vychováváni v konceptu maskulinity, k níž patří rizikové chování, vyhledávání vzrušení a předvádění se. Testosteron nepůsobí zhoubně jen na tělo, ale také na chování, které je nebezpečnější pro život. Muži také častěji konzumují alkohol, užívají drogy a dopouštějí se ilegálních činností. Muži páchají třikrát častěji sebevraždu.

„Ačkoli si v mnoha faktorech života vedou ženy hůře, v očekávané délce života jsou na tom hůře muži. To je způsobeno širokým spektrem společenských, psychologických a behaviorálních faktorů, třeba vyhledávání vzrušení, riskování, stigmatizace, maskulinity, horší péče o zdraví a tendence projevovat se navenek,“ míní doktor Assari.






Celkem 12 komentářů

deeana
15.04.2017
vivi11
03.04.2017
verrca
02.04.2017
Siraellen
01.04.2017

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat