Milovníci čokolády mají svou posedlost v genech

Vlastnosti každého člověka jsou ovlivněny součinností genů s vlivy z okolí. V posledních letech ale genetiky zajímá to, kdy mají geny větší vliv než výchova a prostředí na formování některých prvků chování a závislostí. Podle španělských odborníků je kupříkladu řada lidí závislá na čokoládě obětí vlastní dědičnosti. Mají specifickou variantu genu, který kóduje receptory pro hormon oxytocin v mozku.

Majitelé těchto alel (variant genu) jsou náchylnější k přejídání se čokoládou a konzumaci tučných pokrmů. Mají také přirozenou averzi vůči zelenině a vláknině.

„Většina lidí má potíže s úpravou svých stravovacích návyků, i když ví, že je to v jejím nejlepším zájmu. To je proto, že naše preference v jídle a schopnost pracovat na našich cílech či následovat plány ovlivňuje to, co jíme i naši schopnost držet se této změny jídelníčku. My jako první popisujeme, jak geny v mozku ovlivňují příjem potravy a preference v jídelníčku u zdravých lidí,“ uvedl doktor Silvia Berciano z Madridské autonomní univerzity.

Majitelé určitých genů mají prostě tendenci konzumovat tučné a nezdravé potraviny více než majitelé jiných variant. A to může být příčinou, proč tito lidé často selhávají při snaze přestat se nezdravým jídlem přejídat. Mají horší výchozí pozici. Což neznamená, že by měli na svou dědičnost rezignovat.

„Jen je třeba s takovou variantou počítat a dotyčným připravit jinou dietu, jiný plán a jinou metodu změny jídelníčku a životního stylu,“ vysvětluje doktor Berciano.

Pro sladké sny

Říkáte si, že ten popis vědců sedí zrovna na vás, protože pro kostičku čokolády byste udělali cokoli, zatímco do zeleniny se musíte nutit? Pak nemusíte hned zoufat. Čokoláda - tedy ta kvalitní s vysokým obsahem kakaa - nám různými způsoby prospívá. Například zajistí kvalitní spánek!

Čokoláda je bohatým zdrojem hořčíku, o němž se ví, že hraje významnou roli v mnoha funkcích nervového systému. Dostatečný přísun hořčíku podle skotských vědců ale také přímo ovlivňuje spánkový režim a denní rytmy. Podle nových objevů zvýšený příjem hořčíku znamená snadnější usínání, kvalitnější spánek a lepší celkové zdraví.

Hořčík je bohatě zastoupen v zelené listové zelenině, ořechách, semenech, rybách, fazolích, obalech různých zrnin, avokádu, jogurtu, banánech, sušeném ovoci a také kakau a tmavé čokoládě.

„Vnitřní hodiny jsou základním mechanismem u všech živých věcí. Ovlivňují mnoho aspektů zdraví a nemocí v našem těle, ale stejně tak u zemědělských plodin a mikroorganismů,“ uvedl doktor Gerben van Ooijen z Edinburgh University.

Kvalitní hořká čokoláda je dobrým zdrojem také polyfenolů, antioxidantů působících pozitivně na imunitu, omlazujících buňky a tkáně a chránících tělo před rakovinou a poškozením.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat