Mozek žen při přemýšlení pracuje mnohem usilovněji než mužský

Muži se často zlobí na své partnerky, že o všem příliš dlouho a příliš zevrubně přemýšlejí. Jejich tvrzení je přitom pravdivé nejen ze subjektivního pocitu, ale má teď už i oporu v neurologii. Sledováním mozků u obou pohlaví při přemýšlení totiž vědci přišli na to, že ženský mozek pracuje mnohem intenzivněji.

Ženský mozek je totiž obecně mnohem aktivnější než mužský. Také krevní oběh je v centrech ženského mozku vyšší než u mužů. Což vysvětluje nejen to, proč ženy nad vším tak intenzivně přemýšlejí, ale také proč mají častěji nejrůznější mentální potíže a častěji trpí úzkostmi či Alzheimerovou chorobou.

Muži častěji trpí jen poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Ženy jinak ve všech ostatních komplikacích souvisejících s mozkem vítězí. A to proto, že jejich mozek funguje intenzivněji především v předčelní kůře mozku a v limbickém systému. U mužů jsou aktivnější jen centra vidění a pohybové koordinace.

Ženy díky vyšší aktivitě zmíněných center předčí muže v empatii, intuici, spolupráci, sebeovládání a podnětu odpovídajících obavách. Jenže jsou také náchylnější k úzkostem, depresím, nespavosti a poruchám příjmu potravy.

„Tato studie je velmi důležitá, protože nám pomáhá chápat pohlavní rozdíly ve fungování mozku,“ věří doktor Daniel G. Amen z kalifornské Amen Clinics.

Kdy konečně dospěje?

Jak se podle nejrůznějších výzkumů zdá, nejen při přemýšlení se mužský a ženský mozek odlišují. Rozdíly jsou zaznamenány už během dospívání tohoto orgánu! Mozek dívek je totiž strukturně vyspělejší dokonce o mnoho let dříve než mozek chlapců. Tvrdí to neurologové z Newcastlu, podle nichž se mozek dívek vyvíjí nejen rychleji, ale dospělý je až o deset let dříve než mozek chlapců.

Mozek dívek může začít zrát od věku deseti let, zatímco někteří muži musejí čekat až do dvaceti než dojde ke stejným změnám v organizační struktuře,“ tvrdí neurologové z Newcastle University.

Výzkum z Newcastlu je prvním, který prokazuje, že rozdíl v maturaci mozku u obou pohlaví může být až o deset roků. Neurologický tým přitom původně studoval to, jak se uchovávají v mozku informace.

Zcela náhodou jsme odhalili takový obrovský rozdíl mezi chlapci a dívkami ve vývoji mozku,“ potvrdil šéf výzkumného týmu Marcus Kaiser.

Zatímco mozek dívek začíná dospívat od deseti let věku, ke stejnému zrání dochází mezi patnácti až dvaceti roky u chlapců.

Předchozí výzkumy prokázaly, že mozek skutečně projde výraznou reorganizací během puberty, během tohoto období dochází k větší aktivitě. Ale zcela neočekávaně jsme zjistili, že tyto změny začínají mnohem dříve u dívek než u chlapců. Ve věku mezi deseti a dvanácti roky pozorujeme hodně změn v aktivitě mozku u dívek, zatímco u chlapců to začíná mezi patnácti a dvaceti roky,“ dodal doktor Kaiser.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat