Chorobné pořizování selfie fotek. Selfitida už je oficiální onemocnění

V roce 2014 se poprvé psychiatři pokusili stanovit diagnostickou metodu pro jedince, kteří si chorobně fotí tzv. selfie snímky neboli autoportréty chytrým telefonem. Po dvou letech přišli experti ze Spojeného království a Indie s tím, že se jedná o skutečné psychické onemocnění, kterému začali říkat selfitida.

Má tři různé stupně podle toho, kolika bodů v dotazníku pacient dosáhne. Selfitida může tak být velmi málo závažná či začínající – hraniční – pak může být ve středně pokročilé fázi – akutní – nebo v silně rozvinuté – chronické.

V nejtěžší fázi se nacházejí lidé, kteří se musejí fotit po celý den a zveřejní alespoň šest takových snímků denně na sociálních sítích.

„Tato studie validuje koncept selfitidy a poskytuje první data pro ostatní vědce, kteří se tímto konceptem budou zabývat podrobněji,“ míní doktor Mark Griffiths z Nottingham Trent University.

Vyhodnocovací dotazník má nula až sto bodů. Když člověk dosáhne třetiny bodů, nachází se v hraniční kategorii, pokud už má třiatřicet až šestašedesát bodů, pak je v akutní fázi, fotí se denně, ale ne pořád. A poslední třetina připadá na jedince neschopné ovládat se a cítící nutkání neustále se fotit a zveřejňovat výsledky.

Lidé trpící selfitidou jsou nejčastěji těmi, kteří se na sebe snaží upozornit a mají snížené sebevědomí.

Příznak deprese?

Vědci z Harvardovy univerzity zase tvrdí, že zveřejňování velkého množství fotek na sociálních sítích vypovídá u člověka o depresivním onemocnění. Pokud nás tak někdo z blízkých obtěžuje záplavou vlastních snímků na Facebooku či Instagramu, měli bychom uvažovat, že mu navrhneme, aby vyhledal psychologa či psychiatra.

Osoby, které trpí depresemi, sice zveřejňují především fotky s obličeji, ale méně často používají filtry.

Vědci z Harvardovy univerzity a Vermontu testovali příspěvky lidí na sociálních sítích. U všech osob pak zhodnotili míru depresivních symptomů. Analýzou obou se snažili odhalit vztah mezi povahou příspěvků a depresí. Vyšlo tak najevo, že jedinci, zveřejňující velké množství obrázků, mají deprese častěji.

„Představte si aplikaci, kterou si nainstalujete na mobil, který vám navrhne kontrolu u lékaře, protože vaše chování naznačuje, že máte problém a možná i vážnou mentální chorobu,“ dodává k závěrům jeden z autorů doktor Christopher Danforth.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat