Stylový novoroční přípitek. Jak správně otevřít lahev sektu

31.12.2017 | Zajímavosti

Také se celá společnost u vás doma snaží schovat, kdykoli se hlava rodiny před půlnocí na silvestra snaží otevřít lahev sektu či šampaňského, aby vás nezasáhla zátka nebo proud nápoje? Naučte se pro letošek, jak otevřít sekt bez výbuchu a politého koberce!

Půlnoční komedie

Každý jsme někdy zažili slavnostní přípitek, který se proměnil ve frašku. Typicky o Vánocích nebo na silvestra vytáhl tatínek přetlakovanou lahev Bohemia Sektu a uvolnil korkovou zátku, která se rozletěla po pokoji, a zatímco se zbytek rodiny kryl pod stolem a za barovým pultem, zátka udělala díru ve stropě.

Většina šumivého moku už v tu chvíli vytryskla na podlahu, takže pak měl každý možnost ochutnat s bídou dva loky lahodného sektu. Podobná komedie se ale vůbec nemusí opakovat, pokud se naučíte pár jednoduchých triků od profesionálů.

Bublinky a chlad. Správná dvojka

Připravit sekt k přípitku není žádná věda. Přestože už jste celí nažhavení slavit, základem úspěchu je počkat si, až se lahev pořádně vychladí.

„Ideální je mít lahev alespoň jeden den ve tmě a v klidu při teplotě 3 až 5 °C. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok a jeho chuť by se po rozmrazení už znovu nerozvinula do všech barev,“ vysvětluje dvojnásobný sommelier ČR David Král.

Lepší je proto dát sekt raději na delší dobu do ledničky než na chvilku do mrazáku. Na horské chatě může ledničku nahradit chladnější předsíň anebo třetí schůdek sklepa odshora, kde ještě nepanují teploty kolem nuly.

Sekte, otevři se!

Otevírání lahve šavlí a podobné frajeřinky raději nechme zkušenějším. Sekt můžeme jednoduše a bezpečně otevřít tak, že nejdřív opatrně sejmeme vrchní kapsli i drátěnou sponu a lahev nahneme do úhlu 45 stupňů. To samo o sobě brání předčasnému výbuchu a rozlití sektu. Rukou jistíme korek, kdyby chtěl vyletět dřív, než čekáme.

„Málokdo ví, že otáčíme vždy lahví, nikoliv korkem. Točíme s ní tak dlouho, než se korková zátka uvolní. Sekt potom servírujeme do sklenek typu flétna, ale ne víc než do půlky,“ dodává sommelier David Král.

V úzkých a dlouhých skleničkách totiž bublinky tak rychle nevyprchají, a můžeme si je tak nechat lehce stoupat do hlavy celý večer. Koneckonců proč čekat na Vánoce, silvestra nebo narozeniny, sekt si můžeme vychutnat už dnes. Hodí se ke každému jídlu, ke každé malé oslavě života a zvládne ho otevřít každý. Jen je třeba to párkrát poctivě natrénovat a pak budete králem či královnou večera.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat