Chleba pečeme už přes 14 tisíc let. Tedy mnohem déle, než se původně myslelo

Jeden ze současných pokrmů Blízkého východu – pečené maso a zelenina v nekvašené obilné placce (chlebu) – je starý už minimálně 14,5 tisíce let. Archeologové totiž v Jordánsku našli zbytky nekvašené chlebové placky, jejíž stáří bylo určeno na 14 400 let. Je tedy jasné, že lidé vyráběli sofistikované pokrmy už před vznikem zemědělství. Jídlo v kultuře lovců sběračů doby kamenné plnilo více než výživnou funkci.

Výroba chleba – sběr divokých obilek, jejich mletí, výroba těsta, příprava placky a její pečení – jsou energeticky velmi náročné a převyšují výživovou hodnotu pokrmu. Lidé dnes běžně vaří a připravují pokrmy na úkor jejich výživové hodnoty. Stráví přípravou mnoho času a vynaloží více energie, než kolik jim jí pokrm potom dodá. To proto, že strava přestala plnit čistě nutriční funkci.

Pravěcí gurmáni

Vědci se ale domnívali, že společenskou událostí a kulturou se stalo stravování až s příchodem zemědělství. Objev chleba v Jordánsku dokazuje, že sofistikované vaření znali už lovci sběrači.

Kousek nekvašeného chleba se zbytky pečeného chleba a hlíz byly nalezeny v ruinách kamenného osídlení na severovýchodě Jordánska. Archeologické naleziště známé mezi odborníky jako Shubayqa 1 (kde byly odkryty nejstarší kamenné stavby světa) nám říká, že lidé vařili již téměř čtyři tisíce let před vznikem zemědělství.

Víc než jen kalorie

Nález chleba tak starého datování zřejmě vysvětluje, proč je tento pokrm tolik významný ve všech později vznikajících náboženstvích včetně těch nejstarších. Lidé totiž chleba připravovali z různých důvodů už od poloviny patnáctého století před naším letopočtem.

Zbytky potravy v Jordánsku nalezl archeolog doktor Tobias Richter z Kodaňské univerzity. Jeho kolegyně doktorka Amaia Arranz Otaegui pak spolu s kolegy z Londýnské univerzity analyzovala jejich složení.

„Tento objev dokazuje, že jídlo už v té době bylo něčím cennějším než jen kaloriemi. Dokazuje to, že lidé už před více než čtrnácti tisíci let začali konzumovat potravu kvůli společenským, kulturním a možná ideologickým důvodům,“ míní profesor Dorian Fuller z Londýnské univerzity v rozhovoru pro deník The Independent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat