Věci, které měl dříve každý, a dnes si na ně ani nevzpomeneme

10.08.2018 | Zajímavosti

Dříve jsme je používali téměř denně a teď po nich neštěkne pes. Řeč je o věcech, které kdysi neodmyslitelně patřily do našich životů a domovů. Které to jsou?

Telefonní seznam

Tlustá bichle plná adres a telefonních čísel, seřazená úhledně podle abecedy. Jeden seznam s čísly do domácností, druhý do firem. Telefonní seznam měl doma každý, kdo vlastnil pevnou telefonní linku. Dnes už máme všechny potřebné kontakty uložené ve svých mobilních telefonech a ostatní snadno vyhledáme na internetu.

Walkman a discman

Kdo je neměl, jako by nebyl. Walkmany pěkně s klipsem na opasek a discmanům nesměl chybět pořádný antishock. Dřívější přetáčení kazet obyčejnou tužkou, nahradil později kompaktní disk. Originální cédéčka byla v té době dost drahá, tak jsme se scházeli u přátel, kteří disponovali počítačem s vypalovačkou. Obrovský skok pro tehdejší teenagery.

Tamagochi

Kočička, kuřátko, rybička, pejsek… snad neexistovalo dítě, které by nemělo Tamagochi. Malý přívěsek na klíče, který ukrýval digitální zvířátko, o které jste se museli poctivě starat. Potřebovalo jíst, spát a dokonce jste mu museli věnovat čas, aby se zabavilo. Dnes se dají podobné aplikace stáhnout přímo do mobilů.

VHS videokazety

Videopůjčovny byly na každém rohu a na populární filmy se vypisovaly pořadníky i na několik týdnů dopředu. Kdo měl doma video-rekordér, disponoval později i pěknou sbírkou VHS kazet. Kde je jim všem konec?

Obří „kazeťáky“

Partičky postávající v parcích s monstrózními magnetofony u nohou nebo drsní hoši nesoucí na ramenou „kazeťák“, ze kterého se linula hlasitá hudba. Pokud se vám podařilo sehnat model s barevně blikajícími „repráky“, byli jste v očích ostatních bohové.

Jednorázové fotoaparáty

Kvalita fotek byla mizerná, vyvolání drahé, a když se fotky nepovedly vůbec, byly to jednoduše vyhozené peníze. Dnes už každý fotí mobilem, dokonce už pomalu odzvání i digitálním fotoaparátům. Nakonec nám ten mobil bude stačit snad i na cestování v čase.

Fax

Dřívější krabice s telefonním číslem, díky které si firmy mohly posílat dokumenty mezi sebou, nahradily e-maily a datové schránky. Také si vybavujete ten příšerný zvuk, který se ozýval, když jste se někam snažili dovolat a číslo patřilo faxové lince? Brrrr!

Diskety

Počítačové diskety, to je opravdu dávná minulost. Nic moc se na ně nevešlo, jeden program byl mnohdy i na několika nosičích, a když jste ji nechali na slunci za oknem nebo se vám ji podařilo zmagnetizovat, data byla nenávratně fuč.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat