Bouřky, kroupy a přívalové deště. Letní nástrahy číhající na neopatrné řidiče

15.08.2018 | Zajímavosti

V aktuálním období neutuchajících veder si jistě mnoho z vás říká, že už by nějaká ta pořádná bouřka nebyla na škodu. Jenže zvláště po dlouhých a suchých obdobích přicházejí ty největší přívaly, které jsou kromě povodní a polomů viníky i mnoha dopravních nehod. Jak se chovat v případě, že vás prudká změna počasí přepadne za volantem?

Předcházejte

Základem každého vozu, který se má bezpečně pohybovat v silném dešti, by měly být, kromě zkušeného řidiče, kvalitní pneumatiky. Zákon sice určuje, že minimální hranice vzorku na pneumatikách by měla činit 1,6 mm, ale prakticky každý výrobce i zkušení technici se shodují, že pokud hranice hloubky dezénu klesne pod tři milimetry, výrazně se tím zhorší jízdní vlastnosti pneumatik. V takovém případě se pravděpodobnost aquaplaningu zvyšuje o 70 %. Pokud chcete vždy dojet ve zdraví, měli byste tedy pneumatiky měnit vždy, když je vzorek hluboký pod tři milimetry.

Jízda v přívalovém dešti

Když vás přívalový déšť zastihne na silnici, měli byste okamžitě zpomalit. Ve většině případů hustý déšť znemožní vidění, tudíž vám nic jiného nezbude, ale jsou i tací, kteří svému autu věří stejně jako svým řidičským schopnostem. Následky pak bývají fatální. Chyťte volant oběma rukama, zapněte stěrače a soustřeďte se. Levou nohu si připravte nad spojku, pro případ, že ji budete muset použít pro překonání aquaplaningu.

Co teď?

Aquaplaning je stav, kdy pneumatiky nestíhají odvádět vodu a auto doslova plave na vrstvě vody utvořené na silnici. V takovém momentě je vůz prakticky neovladatelný a jediná možnost, jak ho překonat, je vyšlápnout spojku a udržovat směr. Tím, že spojku sešlápnete k zemi, uvolníte kola a ta se budou točit každé zvlášť. Tím zabráníte smyku. Pokud řídíte auto s automatickou převodovkou, uvolněte plynový pedál.
Nikdy se nesnažte jakkoli řídit nebo brzdit. Situace se většinou ještě zhorší. Nechte auto, aby jelo samo.

Krupobití

Pokud vás na silnici zastihnou kroupy, zpomalte a jeďte tak pomalu, jak jen to jde. Nezapomeňte na výstražná světla! Snažte se s autem co nejrychleji dostat pod most, střechu nebo třeba parkoviště obchoďáku. Nikdy se neschovávejte pod strom. Při bouřkách a krupobití hrozí jeho pád. V případě, že se nemáte kam schovat, prostě zastavte.
Za každou cenu buďte na cestách opatrní a nepřeceňujte schopnosti svoje, ani vašich vozů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat