Když člověk ztratí vůli k životu, může umřít do tří týdnů

Ztráta vůle k životu je skutečně smrtelná. Tvrdí to vědci z Portsmouth, kteří se jako první tým na světě obšírněji zabýval psychogenní smrtí. Ta má přitom pět stadií. Člověk, který ztratí chuť či vůli k životu, může už za tři týdny poté vydechnout naposledy.

Naprostá apatie k vlastní existenci a nulová potřeba dál existovat působí smrtelně. Ve stáří ji zažívají většinou ti lidé, kteří přijdou o partnera, jenž je po mnoha letech soužití opustil. Psychogenní smrt ale zažívají také lidé, kteří čelí hrůzám – v koncentračních táborech či týrání teroristy.

Smrtelné životní trauma

„Psychogenní úmrtí je skutečné. Není to sebevražda, nesouvisí s depresí, ale samotný akt vzdání života a úmrtí do několika dnů je skutečnou chorobou, která souvisí většinou s těžkým životním traumatem,“ tvrdí doktor John Leach z University of Portsmouth.

Termín psychogenní smrt použil poprvé doktor Walter Cannon z Harvardovy univerzity v roce 1942.

Co může pomoci?

Po těžkém životním traumatu člověk nejprve zažívá ztrátu všech emocí, letargii a lhostejnost a zcela se ponoří do sebe. V další fázi se dostavuje hluboká apatie, kdy člověk už vůbec nedbá na pudy sebezáchovy a noří se do hluboké demoralizující melancholie. Další fází je abulie, naprostý nedostatek vůle, kdy člověk přestává mluvit, jíst a mýt se. Pak přichází psychická akineze, kdy člověk přestává vnímat i extrémní bolest. A následuje fáze poslední, smrt.

Při snaze zvrátit psychogenní umírání je nezbytné, aby psychiatr či terapeut v postiženém obnovili smysl, že svůj život může řídit a svobodně o sobě rozhodovat. Výrazně také pomáhá fyzická aktivita, která obnovuje produkci dopaminu v utlumených centrech.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat