Hrneček za 27 tisíc, záchodové prkénko za čtvrt milionu. Luxus pořízený za peníze občanů

14.11.2018 | Zajímavosti

Napadlo by vás někdy, že záchod, na kterém sedíte, možná stál víc než vaše auto? Někdo si takový luxus dopřát může a představte si, že na něj přispěje každý občan. Za jaké „nesmysly“ jsou utráceny peníze „obyčejných“ občanů?

Za daně květiny

Přes 300 tisíc korun utratil za poslední čtyři roky daňový úřad ve Velké Británii za kytice, které rozeslal lidem, u nichž udělali chybu ve výpočtech daní nebo vracení peněz. Samozřejmě teď čelí kritice ze všech stran. Hájí se tím, že poslat lidem květiny je více osobní gesto, jenže těm se nelíbí, že úřad utrácí peníze daňových poplatníků za zbytečné věci. Ocenili by spíše rychlejší nápravu, samozřejmě.

Hrnečky ze zlata

Nikoli. Řeč je o „obyčejných“ termohrncích, které pořizuje pro své zaměstnance vojenské letectvo Spojených států. Je o nádoby vyrobené ze speciální slitiny mědi a chromu, které lze připojit přímo do elektrického systému letadla, což umožňuje uchovat správnou teplotu nápoje po celou dobu letu. Jeden takový přijde na 1200 dolarů, což je zhruba 27 000 korun. Po zjištění, že letectvo nakupuje nepřiměřené množství takto drahých hrnečků opakovaně, se začalo pátrat, proč je jich potřeba takové množství. Podle mluvčího letecké základny je to proto, že výrobce přestal vyrábět náhradní díl, kterým je ouško hrnečku. To když se rozbije, holt se musí koupit hrnek nový. Vše nakonec vyřešila 3D tiskárna, ve které se náhradní díl vyrábí v přepočtu zhruba za deset korun.

Záchodové prkénko za čtvrt milionu

Ta samá společnost se dostala pod palbu kritiky i z důvodu nákupu přehnaně drahých záchodových prkének. Jedno takové totiž vyšlo na 220 000 korun. Ovšem co je na něm tak speciálního, to jsme se nedozvěděli. Možná podobně jako hrneček, udržuje stálou teplotu po celou dobu letu. Nakonec opět problém vyřešili pomocí 3D tiskárny, která srazila cenu prkénka o 213 000 korun.

Obrazy za pět milionů

Nejvyšší kontrolní úřad utratil během dvou let bezmála pět milionů korun za sochy, obrazy a jiná umělecká díla, která putovala do budovy NKÚ. Rozpočet na takové záležitosti byl však pouhých 500 000 korun. Z jakého důvodu bylo nakoupena téměř třicítka uměleckých děl, však tehdejší šéf NKÚ neprozradil.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat