Svět v číslech. Víte, kolik je na zemi států, řečí nebo lidí?

03.02.2019 | Zajímavosti

Svět je plný zajímavých čísel. Kolem nás je spousta národností, jazyků, států, ale také třeba chorob nebo zvířat. Dokázali byste však alespoň přibližně odpovědět, kolik čeho skutečně je?

Jak to víme?

Na světě je více organizací, které se zabývají sčítáním kdečeho. Sčítáním lidu, ptáků, aut, výfukových plynů na metr čtvereční nebo třeba i chorob. Tyto organizace spolupracují s analytiky, webovými kalkulačkami atd. Výsledky jsou každoročně aktualizovány.

Kolik je na světě států?

V základě máme 190 států, které podle OSN nejsou zpochybněny, a u dalších 16 není oficiálně uznáno, že státem skutečně jsou. Pokud vás ale netrápí politické záležitosti, máme jich prostě 206. Dokázali byste vyjmenovat alespoň polovinu? A co takhle Eritrea, Benin, Lesotho, Palau, Republika San Marino, Trinidad a Tobago, Abcházie… říká vám to něco? I to jsou státy našeho světa.

Kolik jazyků?

Přesný počet není definitivně stanoven, neboť mnohá místa naší planety nebyla ještě podrobně prozkoumána. Existuje však katalog světových jazyků, ve kterém je zatím zapsáno více, než 6900 různých řečí. Největší jazykovou rozmanitost eviduje Papua-Nová Guinea, kde se mluví zhruba osmi sty jazyky.

Kolik lidí?

Kolik lidí je na světě, to je učivo základní školy. Kdo z vás to ale doopravdy ví? Nehledě na to, že u spousty z nás se od dob základní školy na světě hodně změnilo. Před rokem 1800 byla na světě necelá miliarda lidí. Za 120 let, už to byly miliardy dvě. V roce 1960, už miliardy tři. Pět miliard měla planeta v roce 1987. Na sedm miliard se pak číslo vyšplhalo o dvanáct let později. V současné době je na planetě zhruba sedm miliard a šest set milionů obyvatel. Podle odhadů OSN by na konci století mělo být na světě neuvěřitelných jedenáct miliard obyvatel.

Kolik je na světě zvířat?

Na světě je více než devět milionů živočišných druhů! Počítá se však s tím, že jsme dosud objevili pouhý zlomek. Výpočet však nevychází ze skutečného počítání jednotlivých zvířat, ale ze studie takzvaného „stromu života“. Podle něj se dá zhruba odhadnout, kolik živých tvorů na naší planetě žije.

Kolik nemocí?

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik nemocí znáte? Schválně je zkuste spočítat, s největší pravděpodobností jich dáte dohromady několik desítek. Skutečné číslo počtu nemocí na světě je ale diametrálně odlišné. Podle Světové zdravotnické organizace jich je totiž zhruba 30 tisíc. Počet nemocí, které zatím nedokážeme vyléčit, jsou zhruba tři čtvrtiny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat