Drsná hudba a násilí. Liší se fanoušci podle stylů?

Hudební vkus se prý tvoří nejvíce před pubertou. Čím variabilnější hudební žánry dítě poslouchá, tím širší spektrum v dospělosti vyhledává. Jak se člověk stane fanouškem death metalu, zatím žádná studie nepodchytila. Co ale prokázala, že milovníci této hudby zažívají stejně příjemné pocity při jejím poslechu jako milovníci Pharrella Williamse.

 A třebaže se může zdát, že poslech jeho slavného songu Happy vede k sociálně pozitivnějšímu chování než poslech songů skupiny Bloodbath, pravda to není. Poslouchat agresivní násilnou hudbu neznamená, že je člověk násilný a agresivní i v reálném světě. A naopak.

Reálný versus hudební svět

Vědci z Austrálie sledovali vliv poslechu různých žánrů hudby na reakce posluchačů vůči promítanému násilí z reálných životních situací. A podle autorů nevede poslech death metalu k znecitlivění posluchačů v reálném světě.

Ačkoli hudební složka i texty jsou agresivní a často velmi násilné, v posluchačích navozuje jejich poslech libé pocity, ale nikoli touhu někomu ubližovat a chovat se násilnicky, ale ani bezcitnost vůči viděnému násilí v reálném prostředí.

Hudba za agresi nemůže

„Naše důkazy experimentálního výzkumu zpochybňují argumenty, že dlouhodobý poslech násilné hudby může znecitlivět konzumenty vůči násilí,“ tvrdí autoři z Austrálie. Podle nich jsou posluchači jakéhokoli hudebního žánru stejně citliví na násilné záběry z reálného světa a neprojevují se bezcitně.

A jejich tým také prokázal, že ačkoli jsou texty i povaha hudební stránky agresivní, posluchači si je s agresivitou nespojují. Jejich nervové soustavě poslech navozuje příjemné pocity. Ale v reálném světě je agresivita a násilí rozruší stejně jako milovníky jiného hudebního žánru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat