Bakterie se šíří vzduchem po celé planetě. I ty nebezpečné

Vědci z New Jersey tvrdí, že se před bakteriemi nikde na světě neschováme. Ačkoli nechápou, jakým mechanismem se to děje – zřejmě ve vyšších vrstvách atmosféry – bakterie se dokážou šířit úplně po celé planetě. Bohužel to znamená, že se můžou z jednoho konce na opačný rozšířit velmi rychle i bakterie, které působí vážná onemocnění a jsou rezistentní vůči antibiotikům.

Vyplývá to z výzkumu mikrobiologů z New Jersey. Ti přitom prokázali, že horké prameny různých koutů světa obsahují geneticky identické bakterie. Jedná se přitom o jeden kmen, který má naprosto shodnou DNA včetně těch sekvencí, které v dějinách evoluce do nich zapojily bakteriofágy – viry napadající bakterie.

Záhadné přesuny

Je tedy vyloučeno, aby příbuznost v různých horkých pramenech po celém světě byla náhodná. Prameny jsou od sebe vzdáleny tisíce kilometrů a přenos ptáky či savci je vyloučen také. Bakterie žijící v pramenech totiž vyžadují extrémní podmínky bez kyslíku. Jak se ale šíří z místa na místo, se neví. Zřejmě se dokážou zapouzdřit do klidového stavu, v němž se pak ve vrstvách atmosféry rozšíří po celém světě.

Pro nás to znamená jedno, že se tak šíří všechny typy bakterií a zřejmě můžou i choroby, které se jinak přenášejí kontaktem z člověka na člověka.

Pátrání v oblacích

„Protože jsme studovali bakterie, které žijí v extrémně horké vodě na odlehlých místech, je nemožné, aby je přenášela zvířata nebo ptáci, či dokonce lidé. Musejí být přenášeny vzduchem a tento pohyb musí být velmi extenzivní, protože bakterie v izolovaných místech sdílejí stejné znaky,“ tvrdí doktor Konstantin Severinov z Waksmanova mikrobiologického institutu při Rutgers University v New Jersey.

Jeho tým chce teď po bakteriích pátrat v atmosféře a odhalit kanál nebo most, jímž putují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat