Víte, jak se slaví Velikonoce ve světě?

17.04.2019 | Zajímavosti

Křesťanský svátek se týká i jiných zemí, než je ta naše. Jeho oslavy a tradice, které jsou s nimi spjaté, jsou však na mnoha místech odlišné. Pro nás je typické pletení pomlázek, barvení vajec a pro mnohé Čechy jsou Velikonoce také důvodem k otevření lahve něčeho ostřejšího. Jak je tomu v jiných zemích?

USA

V Americe je hlavním dnem oslav neděle, nikoli pondělí, jako je tomu u nás. Traduje se, že na velikonoční neděli přichází do rodin s dětmi zajíček, který schovává po domě a zahradě čokoládová vejce a jiné sladkosti, které děti poté s nadšením hledají.

Mexiko

Sladkosti mají rádi i Mexičani. V předvečer Velikonoc procházejí ulicemi několikatisícové průvody lidí, kteří nesou tzv. piñaty. Jde o větší, barevné schránky vyrobené z papíru, které ve svých útrobách skrývají množství bonbonů a sladkostí. Piñaty pak lidé rozvěšují v ulicích, kde do nich ostatní všemožně tlučou, dokud se krabice nerozpadne a nevydá své poklady.

Španělsko

Velikonoční oslavy ve Španělsku mohou na neznalé turisty působit poněkud děsivě. Městy večer prochází průvody nesoucí sochy svatých a Ježíše Krista. Oblečení do kápí se špičatými čepicemi a omotaní řetězy, prochází ulice s hořícími loučemi.

Filipíny

Filipínští věřící pojímají oslavy Velikonoc skutečně bolestivě. Mnozí z nich se nechávají ukřižovat na výraz pokání. Doslova nechají své ruce a nohy přibít velkými hřeby na dřevěný kříž, na kterém se nechají ostatními nosit. Církev s touto tradicí však příliš nesouhlasí.

Británie

Na Zelený čtvrtek vychází již šedesát let do ulic samotná královna, která rozdává seniorům stříbrné mince jako výraz poděkování za jejich práci pro společnost. Počet mincí, které královna rozdá, je nejčastěji odvozen od jejího věku.

Norsko

Norové mají také v oblibě vejce, kromě nich také milují řešení detektivních příběhů. „Detektivky“ a „kriminálky“ zde plní hlavní televizní programy, krátké příběhy se tisknou i na obaly od mléka, cereálií a jiných potravin, lidé hrají společenské hry, ve kterých je cílem odhalit vraha.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat