Kvůli nadměrnému koukání do mobilů nám rostou na lebce rohy

Tisícům mileniálů začaly růst na lebce rohy. Ne, řeč není o žádné mutaci s ďábelskými následky, a není to ani novinářská kachna. Australští lékaři ale prokázali, že nadměrné civění do monitorů a displejů moderních technologií, čímž mladí lidé stráví v průměru čtyři hodiny denně, totiž vede k zvětšování externích výčnělků na týlní kosti lebky.

Všichni lidé mají drobný výčnělek na týlní kosti, upínají se na něj svaly. Naši předci měli tyto výčnělky – kvůli chůzi po čtyřech a jinému postavení lebky a páteře – větší. S evolucí Homo sapiens a vzpřímenou chůzí s pohledem zaměřeným do dálky se výrazně zmenšily.

Návrat do historie?

Ale v posledních letech dochází ke zpětné evoluci lebečních výčnělků. Rudimenty – nefunkční pozůstatky po předcích – se obnovují kvůli jednostrannému držení hlavy.

A u některých lidí dosahují tyto rudimentární útvary dříve sotva hmatné velikosti až tří centimetrů.

Profesoři David Shahar a Mark Savers vyšetřili dvě stovky rentgenových snímků mileniálů a šokovalo je, že na polovině byly výrazné týlní výčnělky, které se u starších generací vyskytují jen velmi vzácně.

Do smrti s rohy

Další vyšetření vyloučilo jako příčinu růstu výčnělků genetickou podmíněnost či úraz.

„Jsem v klinické praxi dvacet let, ale teprve posledních deset let stále častěji potkávám pacienty s lebečními výčnělky. Předkláněním hlavy dopředu dojde k přenosu váhy hlavy z obratlů na lebeční a krční svaly v týlu. A tyto svaly se upínají na výčnělky v týlní oblasti,“ vysvětluje profesor Shahar z University of the Sunshine Coast.

Výrůstky by však podle odborníků neměly působit žádné zdravotní potíže. Jakmile ale narostou, už nikdy nezmizí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat