Změny klimatu zastaví lesy. Musí jich být ale 900 milionů hektarů

Žádné vypouštění aerosolů do atmosféry či železa do světových oceánů, což jsou kroky hazardní a neověřené, ale pouze vysazování stromů může pomoci zmírnit projevy globální změny klimatu. Tým švýcarských odborníků na klimatické změny se shodl, že omezit oteplování lze jedině tím, že vysázíme na celé planetě lesy na území představujícím rozlohu celých USA. Na Zemi je přitom 900 milionů hektarů volné půdy, které lze zalesnit a stromy tam budou prosperovat. Při růstu do svých pletiv a orgánů zakomponují 205 miliard tun uhlíku.

Člověk do atmosféry uvolnil spalováním fosilních paliv a další činností 300 miliard tun nadbytečného uhlíku vázaného nejčastěji v oxidu uhličitém, metanu a několika dalších plynech. Dvě třetiny tohoto objemu by přitom dokázala do svého těla vstřebat více než miliarda stromů vysázená na ploše představující asi rozlohu USA. Tvrdí to autoři z švýcarské Crowtherovy laboratoře ve studii publikované v odborném časopise Science.

Dlouhodobé řešení

Nicméně kritikové studie tvrdí, že jediným řešením, jak globální změnu klimatu omezit, je snížení emisí skleníkových plynů.

„Všichni víme, že obnova lesů by mohla hrát zásadní roli v boji s klimatickou změnou, ale nemáme žádné vědecké důkazy, jaký vliv by taková změna mohla mít. Náš výzkum jasně dokazuje, že obnova lesů je nejlepším řešením klimatické změny, kterou dnes máme, poskytuje tvrdé důkazy pro podporu investic do ní. Nicméně, než stromy dospějí a dosáhnou potenciálu absorbovat výrazně oxid uhličitý, uběhnou celá desetiletí,“ uvedl profesor Tom Crowther.

Ochrana lesů již dnes

Ačkoli se zkorumpovaná brazilská vláda zrovna uchýlila k mohutnému odlesňování Amazonie kvůli ekonomickým důvodům, profesor Crowther tvrdí, že těžba na celém světě musí být omezena na minimum.

„Je naprosto životně nezbytné, abychom chránili všechny dnes existující lesy, hledali další metody řešení a také vyřadili fosilní paliva z našich ekonomik, abychom předešli nebezpečné klimatické změně,“ tvrdí profesor Crowther.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat