Smutný paradox: Podvýživa neustále roste, stejně jako počet obézních dětí

Od roku 2015 neustále roste počet hladovějících na této planetě. Nedostačující výživa a hladovění se týká více než 800 milionů osob, především z Afriky a Asie. Paradoxně tyto kontinenty jsou sídlem tří čtvrtin dětí, které mají nadváhu či jsou přímo obézní.

Podle autorů za rostoucí počet hladovějících může globální změna klimatu. Nejvíce se přitom potravinami plýtvá v USA, kde vyhodí nejvíce potravin přepočteno na hlavu obyvatele.

Změna klimatu na vině

Přestože devět z deseti osob trpících hladem a podvýživou žije v Asii či Africe, žije tam také pětasedmdesát procent mladistvých s nadváhou či obézních.

Nejvíce hladovějících žije v Africe, kde trpí nedostatkem potravy dvacet procent obyvatel. V Asii je to asi dvanáct procent. Následují Latinská Amerika a Karibik. Nejméně je pak těchto osob v Severní Americe a Evropě.

„Globální změna klimatu vedla k výrazné změně ve způsobu, jímž jsou potraviny produkovány, distribuovány a konzumovány po celém světě. Vede také k nové potravní nejistotě a problémům s výživou a zdravím,“ tvrdí autoři z Organizace spojených národů.

Podvyživený obézní

Nadváha a obezita je podle autorů také formou špatné výživy či jisté formy hladovky. Tělo totiž nemá dostatek živin, ale má nadbytečný příjem energie. Nadváhou trpí 338 milionů dětí, obezitou 672 milionů dospělých na celém světě. Tři čtvrtiny žijí v Africe a Asii.

Snaha vymýtit podvýživu a hladovění do roku 2030 je podle OSN nereálná.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat