Vědci umí rozhodnout, zda se narodí kluk, nebo holka

Průlom v produkci dobytka a hospodářských zvířat hlásí japonští genetici. Jejich objev totiž dovoluje bez poškození separovat spermie X a Y. V praxi by tak chovatel dobytka mohl získat mláďata s poměrem zvoleného pohlaví devadesát ku deseti procentům. Metodou lze selektovat spermie, při použití na lidech – k čemuž samozřejmě minimálně ilegálně dojde – to povede ke kontroverznímu ovlivňování pohlaví u potomků.

Příroda to vymyslela tak, že se rodí zhruba tolik mužů kolik žen. Muži slabě převažují při narození, ale žijí kratší život. Takže poměr mužů a žen v populaci je téměř padesát na padesát procent – rozdíl je v desetinách procenta. Pokud by lidé ale měli možnost vybírat si pohlaví potomka – a v mnoha kulturách světa dávají stále přednost chlapcům před dívkami – mohl by vzniknout nezdravý nepoměr s velmi vážnými společenskými důsledky.

Metoda genetiků z hirošimské univerzity to umožňuje. Tým objevil ve spermiích nesoucích chromozom X receptor, jehož aktivací je tato spermie výrazně zpomalena. Spermie nesoucí chromozom Y, která po splynutí s vajíčkem dává vzniknout mužskému (samčímu) zárodku, se naopak zrychlí.

Zatím u zvířat. Co bude dál?

Pokusy u myší a hovězího dobytka vedly k vysoké úspěšnosti separace spermií. Po použití metody dokázali autoři zplodit devadesát procent samců a deset procent samic (když použili oddělené spermie Y) či devadesát procent samic a deset procent samců (když použili oddělené spermie X).

„Již jsme tuto metodu aplikovali na hovězím dobytku a prasatech. Úspěšnost metody u krav byla devadesát procent, jak ve prospěch samců, tak ve prospěch samic,“ uvedl doktor Masajuki Šimada v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Ten také přiznal, že je metoda zneužitelná u člověka.

Záleží na rychlosti

Metoda využívá aktivaci receptoru TLR 7 a 8 ve spermiích. Zpomalí spermie X, takže spermie Y jsou rychlejší a oddělí se od nich. Tím pádem lze získat dvě skupiny a použít potřebnou. Skupinu X ke zplození samic, skupinu Y ke zplození samců. U dobytka to může být výhodné, chce-li chovatel jen krávy na mléko a neutrácet mladé býky, případně chce jen mladé kance ke kastraci a produkci vepřů chovaných na maso.

Proč mají „zpomalující“ receptor spermie X, vědci nechápou. Z evolučního hlediska je to pro ně nevýhodné. Ale objev receptoru nasvědčuje, že „povídačky“ o rychlých spermiích Y a pomalých spermiích X nejsou liché. A že za určitých podmínek – přítomnosti látky aktivující receptor – jsou spermie X zpomaleny a větší šanci na úspěch při oplození vajíčka mají spermie Y, takže vznikne samec (muž).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat