Větší mozek není zárukou vyšší inteligence

Mít větší mozek neznamená, že má člověk lepší paměť a vyšší inteligenci. I když je centrum paměti větší, není zárukou lepších výkonů při memorování informací, jejich vybavování a používání při uvažování. Podle nového výzkumu je totiž množství bílé hmoty mozkové stejně rozhodující jako množství šedé hmoty.

Vědci srovnali 330 mozků dospělých pomocí funkční magnetické rezonance. Stanovili u nich velikost tohoto orgánu a množství šedé i bílé hmoty. Všichni majitelé těchto mozků pak prošli řadou testů paměti. Mezi velikostí mozku a výsledky v testu ale neexistoval žádný vztah. Jednoduše řečeno větší mozky neměly nutně lepší výsledky.

Ze studie ale vyplývá něco zajímavého a popsaného vůbec poprvé. Že s kvalitou paměti a také s tím, jak upadá s rostoucím věkem, nesouvisí ani tak obecná velikost hippokampu (pro paměť důležitého mozkového centra), jako s množstvím bílé limbické hmoty.

Osoby, které měly velký hippokampus – předpoklad pro dobrou paměť – ale zároveň měly méně bílé limbické hmoty, měly horší paměť než ty, které měly sice menší hippokampus, ale více bílé limbické hmoty.

„Naše závěry posilují zlepšující se pohled na studium změn v učení a paměti související s věkem. Systematický pohled se jeví jako mnohem podstatnější než pohled na jedinou oblast, třeba velikost hippokampu,“ tvrdí doktor Andrew Bender z Michigan State University.

Přesto zdraví svého mozku, můžete podpořit těmi správnými vtaminy. A jaké to konkrétně jsou?

Vitamin B jako posilovač paměti

Již několik vědeckých studií s průkaznými daty poukázalo na to, že „béčko“ nabízí pomoc při léčení nemoci zvané mozková atrofie, pro kterou je charakteristická ztráta buněk i zmenšení objemu celého orgánu. O mocných schopnostech tohoto vitaminu tedy nemůže být sebemenších pochyb! Rovněž je prokázáno, že zabraňuje ztrátám paměti, přičemž bojuje proti depresím. Odkud ho můžete čerpat? Bohatými zdroji jsou banány, brambory, hrášek, vejce, ryby a špenát.

Vitamin C souvisí s učením

Že příjem „céčka“ byste si měli hlídat jenom v zimě, když všude řádí nepřátelské bacily? Ale kdepak, jeho adekvátní množství je třeba mít pod kontrolou celoročně, neboť jakožto silný antioxidant platí za silné přírodní antidepresivum. Tedy alespoň takový názor má americká lékařka Fiona E. Harrison, která působí na Vanderbiltově univerzitě, jež má sídlo ve městě Tennessee. Specialistka zároveň připouští, že vitamin C hraje klíčovou roli při učení, a rovněž se podílí na prevenci Alzheimerovy choroby, mrtvice i demence. Kromě citrusových plodů ho naleznete v paprice, ananasu a rajčatech.

Vitamin K, zprostředkovatel koncentrace

Možná jste slyšeli o tom, že tato živina je potřebná pro činnost jater i srážlivost krve, přičemž podporuje kardiovaskulární systém. Ano, to je bezpochyby pravda, nicméně podle amerického výzkumu provedeného na Montrealské univerzitě vitamin K také podstatně vylepšuje kognitivní funkce. Jen pro vysvětlenou, prostřednictvím těchto poznávacích funkcí člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje a zvládá různé úkoly. Zahrnují však i soustředění, řeč, rychlost myšlení a pochopení informací. Dlužno dodat, že „káčko“ nabízí třeba petržel, celer, chřest, brokolice, kapusta nebo zelí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat