I domácí lékárnička si zaslouží jarní úklid

07.05.2020 | Zajímavosti

Až budete dělat v domácnosti pravidelný úklid, nezapomeňte, že si jej zaslouží i vaše domácí lékárnička.

Až se do úklidu lékarničky pustíte, měli byste především vyhodit všechny prošlé léky. „Kromě toho, že už nemusí obsahovat uváděné množství léčivé látky, mohou i poškodit vaše zdraví,“ podotýká PharmDr. Petr Sedlák, vedoucí lékárník EUC Lékárny Liberec.

Prošlé léky poznáte jednoduše podle data na každém platu (blistru). Ale zbavte se také všech tablet, o kterých už nevíte, k čemu jsou, nebo jde třeba o antibiotika, která jste nedobrali. „A u tekutých léčivých forem si ověřte, zda nejsou otevřené déle, než uvádí výrobce, delším stáním se v nich totiž mohou rozmnožit bakterie a plísně,“ zdůrazňuje PharmDr. Petr Sedlák,

Nespotřebovaná a prošlá léčiva, která ani nemusí být v originálním obalu, doneste do nejbližší lékárny. Stejně tak zde můžete odevzdat k odborné likvidaci léčivé čaje či doplňky stravy.

Využijte také příležitost přikoupit do lékárničky to, co jste přes zimu a na jaře spotřebovali, například vitamíny. „Nejen v zimě, ale i na jaře, je dobré užívat vitamín C a doplňky stravy s obsahem beta-glukanů,“ říká PharmDr. Petr Sedlák.

Jednodušší a pohodlnější je užívat komplex vitamínů, kdy tableta nebo tobolka obsahuje vitamíny a stopové prvky ve vyváženém složení. Než si jej ale koupíte, poraďte se raději s lékárníkem, některé komplexy vitamínů totiž nejsou vhodné pro všechny. „Například vitamín K může u konkrétních onemocnění rušit účinek léků,“ zdůrazňuje PharmDr. Petr Sedlák

To samé platí u bylinných čajů. „Patří mezi tradiční léčivé přípravky, pomáhají u mnoha onemocnění, navíc s jejich pomocí dodržujeme pitný režim. Ovšem některé nejsou vhodné pro těhotné a kojící, jiné se nedoporučují u dětí nebo u některých onemocnění,“ uvádí Petr Sedlák.

Jak sluneční záření pomalu začíná nabírat na intenzitě, je také vhodné pořídit si prostředky ochraňující kůži. „Oblíbené jsou v současnosti spreje především kvůli jejich snadné aplikaci, a to především u mužů, kteří nemají moc rádi krémy a mléka. U malých dětí je důležité, aby krémy měly fyzikální ochranný faktor nebo byl v kombinaci s chemickým. Pro atopiky je vhodný čistě fyzikální faktor. Stupeň ochrany zvolte podle citlivosti pleti, není chybou začít s 50+ a postupně ho snižovat podle reakce pokožky,“ radí PharmDr. Sedlák.

 

 

 

 

 

Do každé lékárničky patří také repelenty proti klíšťatům a komárům. V lékárně můžete vybrat z široké škály výrobků – ve formě spreje s rozprašovačem, s jemnou parfemací. Velmi populární a praktické jsou také náramky, ze kterých se repelentní složky uvolňují postupně v průběhu několika týdnů.

Vši máme spojené se zimou, kdy děti trápí nejčastěji, ale i na jaře či v létě může přijít další vlna jejich výskytu. Proto by měly být ve vaší lékárničce stále dostupné přípravky proti nim. „Látky ze skupiny insekticidů, které sice dobře fungovaly, ale měly mnohé nežádoucí účinky, byly zakázány. Koupit si ale můžete roztoky na bázi silikonových olejů, které často obsahují výtažky z rostlin, například čajovníku australského s repelentním účinkem,“ dodává PharmDr. Petr Sedlák,







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat