Filatelie může být koníček i investiční příležitost

21.08.2020 | Zajímavosti

Láká vás představa sběratelství? Známky můžete samozřejmě sbírat pro zábavu, lze na nich ale i vydělat. Nemusíte být hned odborníkem na filatelii, a přesto můžete vytvořit hodnotnou sbírku. Jak na to, aby měla vaše sbírka známek opravdovou cenu?

Filatelie se v Česku těší oblibě

Sbírání poštovních známek je tradičním hobby, a to zejména v Česku. Již v době první republiky se tento obor stal velmi populárním a sběratelé svým koníčkem aktivně žili také v socialismu. I dnes má filatelie mnoho příznivců – na internetových aukcích snadno seženete základ své první sbírky či zde naopak můžete prodat známky, které již ve sbírce nechcete nebo nepotřebujete.

Začátek sbírky a pravidla katalogizace

Aby mělo vaše sběratelské snažení i investiční význam, musíte sbírku řádně vést. Pokud začínáte, vyberte si období, motiv nebo lokální původnost určitého okruhu známek. Později pak budete mít ucelenou sbírku známek například z Nového Zélandu nebo z období 2. světové války.

Po získání nové známky vás čeká katalogizace, tedy zapsání předmětu do vašeho sbírkového soupisu. U každého předmětu byste měli zanést základní informace (od koho a kdy jste známku získali, jaká je její historie, jaká byla cena atd.), popis případných vad (podle nich se dokáže známka identifikovat mezi jinými ze stejné série) a nejlépe i pořídit fotografii. Pečlivě katalogizovaná sbírka má mnohem větší hodnotu než dvě krabice známek po dědovi, i kdyby v nich byly neobjevené klenoty. Naopak sbírky bez soupisu a informací mají jen minimální kupní cenu. Při případné krádeži navíc nemůžete pojišťovně ani policii doložit svou škodu.

Cenu ovlivňuje i kvalita známky

Abyste vytvořili co nejhodnotnější sbírku, kupujte či vyměňujte známky v co nejlepší kondici. Nejlepší kousky, které nikdy nikdo na dopis nenalepil, mají všechny zoubky a lep, se označují jako **. Pokud je lep nedokonalý nebo chybí, označí se kvalita známky jen jednou hvězdičkou. Známky, které byly použity ke svému poštovnímu účelu, se označují kolečkem s tečkou – ☉. Známky poškozené, bez zoubků nebo potrhané se většinou nesbírají, mívají samozřejmě mnohem nižší až nulovou cenu.

Cenu známky samozřejmě dále určuje její vzácnost a stáří. S určením těchto parametrů vám pomohou filatelistické katalogy nebo návštěva zkušenějšího kolegy. Konečná částka se však může měnit podle momentální poptávky na trhu.

Známky jako alternativní forma investice

Sběratelství bývá většinou spíše koníčkem než investiční příležitostí. Ale s detailně katalogizovanou sbírkou plnou kvalitních známek při prodeji určitě můžete získat zajímavou částku. Vždyť známky se za alternativní investici považují už 100 let. Za posledních 10 let navíc narostla cena některých dostupných známek i třikrát. Využijte svůj koníček i jako finanční přilepšení a spojte tak příjemné s užitečným.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat