Svatební obřad nemá s romantikou nic společného

Také už jste se někdy zamysleli, proč stojí při svatebním obřadu nevěsta vždycky vlevo a ženich vpravo? Je za tím jeden starý zvyk až ze středověku. Bohužel nemá s romantikou nic moc společného.

Když pomyslíte na svatbu, možná první, co se vám vybaví, je svatební pár u oltáře. A pokud jste se zúčastnili už několika svateb, možná vás napadlo, proč stojí pár vždy stejně. Ať už v kostele nebo při svatebním obřadu na úřadě stojí totiž nevěsta většinou vlevo a ženich vpravo. Že by náhoda? Tak to ani náhodou! Tohle tradiční postavení má svůj jasný důvod.

Tradice až ze středověku

Ve středověku bylo zvykem, že muži nosili meč při každé příležitosti. A tenkrát bylo potřeba, aby muž měl vždy volnou pravou ruku, kdyby v případě ohrožení musel rychle tasit meč. A protože časy to byly jiné, a svatby ne vždy dobrovolné, ne zřídka musel ženich během svatebního obřadu očekávat nesouhlas rodiny nevěsty nebo jiných rivalů. Proto se zpravidla stavěl vždy na pravou stranu a nevěstě „zbyla“ strana levá.

Svědek se hodil

Z této doby ostatně také pochází zvyk mít u sebe při obřadu svědka. Když si totiž chtěl ženich odvést nevěstu z rodného domu, potřeboval většinou podporu. A „nejlepší muž“ byl tenkrát ten, který uměl nejlépe zacházet s mečem a ženichovi by tak v případě potřeby byl zdatnou podporou.   







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat