MDŽ je populárnější než Valentýn

Mezinárodní den žen se v České republice těší značné popularitě, a to napříč věkovým spektrem. A zatímco Valentýna páry často slaví na přání ženy, u MDŽ iniciativu přebírají pánové. Tradičním a nejrozšířenějším způsobem oslavy tohoto svátku zůstává podarování ženy květinou a právě tento dárek také ženy nejčastěji očekávají. Vyplývá to z nového průzkumu e-shopu Ruzovyslon.cz a agentury Ipsos.

Na 8. března již tradičně připadá Mezinárodní den žen (MDŽ). Mezi Čechy je svátek velmi oblíbený, letos se ho chystá oslavit 49 procent lidí a dalších 7,5 procenta by jej slavilo rádo, ale nemá s kým. Vyplývá to z nedávného průzkumu, který e-shop Ruzovyslon.cz zrealizoval ve spolupráci s agenturou Ipsos a jehož se zúčastnilo 1017 lidí ve věku 18 až 65 let. MDŽ tak podle výsledků průzkumu v popularitě porazil i Valentýna, kterého letos plánovalo slavit asi 44 procent Čechů a Češek. Oba svátky přitom slaví asi 38 procent zadaných lidí, nejvíce si Valentýna i MDŽ vychutnává generace 18 až 35 let. Slavení pouze Valentýna je nejobvyklejší pro zadané mladé do 26 let, naopak oslava pouze MDŽ pro lidi mající partnera ve středním věku od 36 do 44 let. Ani jeden ze svátků neslaví přibližně třetina zadaných mezi 54 a 65 lety.

Svátek oblíbený napříč generacemi

„Docela nás překvapil fakt, že se obliba slavení Mezinárodního dne žen nijak výrazně nepojí s věkem respondentů. Jinými slovy, je populární na podobné úrovni u všech věkových skupin. Naproti tomu v případě Valentýna jsme v našem předešlém výzkumu pozorovaly poměrně významné rozdíly mezi věkovými skupinami, s tím, že nejvíce byli slavení Valentýna nakloněni mladí do 26 let a s přibývajícím věkem jeho obliba spíše klesala,“ komentuje výsledky průzkumu Adam Durčák ze e-shopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Muži darují nejčastěji květinu, ženy s tím počítají

Z odpovědí slavících zadaných Čechů a Češek vyplývá, že Mezinárodní den žen partneři nejčastěji slaví proto, že si to oba přejí. Zajímavé ovšem je, že 26 procent mužů odpovědělo, že MDŽ slaví spíše proto, že oni sami chtějí. U žen je tento podíl menší, pouze asi 19 procent. Oproti tomu Valentýna partneři poměrně často slavili na přání ženy. Co se způsobu oslavy týče, zcela jasně vede obdarování partnerky květinou s 76procentním podílem. Druhé místo patří polibku (55 procent) a 38 procent mužů partnerkám popřeje. Asi 9 procent mužů obdaruje svou partnerku vášnivou nocí, přibližně 7 procent masáží. Samy ženy nejčastěji očekávají od svých partnerů květinu (58 procent), polibek (zhruba 35 procent) nebo čokoládu či jinou sladkost (asi 19 procent). „Některým respondentkám pak stačí, že se muž na chvilku vytratí z domu a ony budou mít čas samy na sebe. A ty, které nemají partnera, klidně svůj svátek oslaví s kamarádkou,“ dodává Adam Durčák.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat