Nenechte se nachytat na mýty o štěstí

O štěstí bychom se toho ještě mohli leccos naučit – nakonec nikdo neví přece všechno. Jen je potřeba dát si pozor na omyly a mýty, které o této „zlaté mušce“ panují (a kterým stále věříme).

Štěstí je pro mnoho lidí jedna z nejdůležitějších věcí – ale co se za ním vlastně skrývá dokáže slovy vyjádřit jen málokdo. Každý si přeje štěstí, ale jak konkrétně takové štěstí vypadá? Všichni štěstí hledají, ale nikdo s jistotou neví, kde přesně ho najít. Kdyby existoval návod na štěstí, už by se jistě prodával po milionech a původce by byl až nechutně bohatý. Ale očividně není otázka „co je štěstí?“ tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát.

A k tomu se přidávají ještě všechny ty mýty, které o štěstí kolují. Kterým jsme všichni alespoň jednou v životě už naletěli?

Až dosáhnu cíle, budu šťastná

Často si v životě dáváme různé cíle a věříme, že díky nim budeme automaticky šťastnější. Najít si partnera, vdát se, dočkat se povýšení v práci a vyššího platu. Když se ale naučíme spojovat si štěstí s podmínkami a výsledky, může se stát, že pocit štěstí při dosažení cíle bude mít jen krátké trvání. A když pocit štěstí vyprchá, budeme se zase ohlížet po novém cíli, kterého musíme dosáhnout, abychom byli (zase) šťastní.

Druzí jsou jistě šťastnější

Každý z nás už určitě někomu záviděl – vztah, vzhled, práci, finance … Ovšem představa, že nás věci, které mají druzí, učiní šťastnými, je naprosto chybná. Protože štěstí je velmi individuální a liší se od člověka k člověku. Takže prahnout po individuálním štěstí druhého nebo po štěstí, které je obecně stanoveno nějakou společenskou normou, může mít za následek naprostý opak.

Štěstí znamená úspěch

Štěstí a úspěch považují mnozí za úzce spjaté, a sice ve smyslu, že úspěch je předpokladem spokojenosti a štěstí. Že to je naprostý omyl, potvrzují příklady úspěšných lidí, kteří ale nebyli šťastní – jako například Michael Jackson nebo Robin Williams. Jestli ale naopak můžete být díky štěstí úspěšní, záleží na tom, co pro vás úspěch znamená. Ale většinou je člověku, který je opravdu šťastný, úspěch úplně jedno…

Už mi chybí jen …

Často jako příčinu naší nespokojenosti vidíme v tom, že nemáme všechny věci, které bychom chtěli. Ale ve skutečnosti je pravda to, že příčina je právě v tom, že se na to soustředíme. Kdybychom se místo toho soustředili na ty věci, které máme, byli bychom pravděpodobně mnohem šťastnější – i když se z vnějšího pohledu na naší situaci nic nezměnilo.

Štěstí je náhoda

Někteří lidé dokonce věří, že štěstí nemohou nijak ovlivnit. Ale ve skutečnosti mu můžeme hodně pomoci – osobní postoj, způsob, jakým vidíme svět kolem nás a co očekáváme, hraje velkou roli. Tak bychom si například mohli začít vážit takových maličkostí jako je naše zdraví nebo čas, který můžeme strávit s milovanými lidmi, a být vděční za to, díky čemu jsme šťastní z dlouhodobého hlediska. Takže žádná náhoda, ale my sami rozhodujeme o svém štěstí.

Každý svého štěstí strůjcem

Známé přísloví, a přitom opak neplatí – kdo je nešťastný, není to jeho vina. Štěstí si bohužel nemůžete nikde nasbírat nebo vykutat z jeskyně. Závisí bohužel na vnitřních, ale i vnějších faktorech. Někteří lidé najdou cestu do svého nitra a díky tomu se mohou cítit šťastní i přes nepříznivou situaci. Každý může být svým štěstím strůjcem, ale potřebuje k tomu správné nástroje.

Zdroj: názory autora, healthline







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat