Vlastnosti každého člověka

Lidé jsou jako sněhové vločky – jen těžko najdete dvě naprosto stejné. Na rozdíl od vloček se my lidé navíc měníme i v průběhu života. Přesto jsou vlastnosti, které najdeme nakonec u všech lidí. Které to jsou?

Existují hodní a zlí lidé, sebevědomí a nejistí, zvědaví a skromní, introverti a extroverti – a takto bychom mohli pokračovat hodně dlouho. Jak zjistili dva američtí psychologové Gordon Allport a Henry Odbert na konci 30. let 20. století, najdeme v rozsáhlém slovníku téměř 18 000 pojmů, které popisují lidské vlastnosti.

Ovšem jak brzy zjistili, mnoho z těchto slov, jsou synonyma, které popisují stejné nebo minimálně velmi podobné vlastnosti. Takže shrnuli všechny vlastnosti, které jsou zpravidla spojené nebo navzájem podmíněné – kdo je například senzibilní a soucitný, je také většinou nápomocný a sociální. 

A věřte nebo ne, nakonec z obsáhlého seznamu vlastností vznikl takzvaný „model velké pětky“. Na základě tohoto modelu mohou psychologové dnes popsat a prozkoumat lidské vlastnosti.

Model velké pětky

Model velké pětky zahrnuje všechny charakterové znaky, které člověk má – více nebo méně vyvinuté. Cokoli, co můžete říct o někom jiném, abyste popsali jeho osobnost, se dá z psychologického hlediska zařadit do modelu velké pětky, přičemž je u každého znaku vždy celé spektrum vlastností od silných až po slabé. K základním znakům modelu patří svědomitost, otevřenost, extraverze, snášenlivost a neurotismus.

Pokud je svědomitost vyvinutá silně, pak jste spolehliví, disciplinovaní, pracujete systematicky a přesně, plánujete a organizujete. Pokud je naopak v charakteru zastoupená slabě, pak jste spíše chaotičtí.

Silně vyvinutá otevřenost z vás dělá zvědavého, dobrodružného a kreativního člověka. Takoví lidé se rychle začnou nudit a potřebuji neustále nové výzvy a změnu. Na druhém konci škály se nacházejí spíše konzervativní a uvědomělé osoby, které se cítí nejlépe v konstantních podmínkách.

Extroverti se rádi obklopují druhými, jsou spontánní, přátelští a ze vztahů a sociálních interakcí čerpají energii. Naopak lidé, kteří stojí na opačném konci, jsou rádi sami a kladou velkou váhu svojí nezávislosti.

Silně vyvinutá snášenlivost z nás dělá šťastné osoby, protože s ní jsme většinou optimističtí, vděční, citliví, toužící po harmonii, připraveni ke kompromisům a srdeční. Nízká snášenlivost se vyjadřuje naopak racionalitou a citovým chladem, hádavostí a egoismem.

Pokud je neurotismus silně zastoupený, měli byste na sebe dávat pozor – protože pak máte sklony k psychické nestabilitě, nervozitě a snadné podrážděnosti. Naopak slabý znak znamená emoční vyrovnanost a vnitřní rovnováhu.

Faktory, které určují náš charakter

Co přesně formuje náš charakter, se vědci z různých oblastí pokouší zjistit už celá staletí a stále jsou na cestě. Zatím je jisté, že existují různé souvislosti mezi znaky a naší hormonální rovnováhou. A že se liší člověk od člověka, je známo. Kromě jiného se ví o genech, které nás určují. A nakonec se vědci shodují také na tom, že i zkušenosti z raného dětství hrají rozhodující roli ve vývoji a formování naší osobnosti.  

Zdroj: názory autora, https://www.alleydog.com/glossary/definition.php?term=Lexical+Hypothesis, https://psycnet.apa.org/record/2011-15698-001







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat