Zdvořilostních hovorů není třeba se bát

Jestliže jste během pandemie trochu zapomněli, jak správně vést „small talk“ neboli zdvořilostní rozhovory, mohly by se vám následující tipy možná hodit.

„Dneska se nám počasí vydařilo.“ „Ano, posledních pár dní je opravdu hezky.“ A ticho. Asi všichni známe takové nepříjemné situace, kdy si na různých akcích musíme povídat s cizími lidmi. Odkašleme si, představíme a snažíme se nějak začít rozhovor, který většinou končí u aktuální předpovědí počasí, vyprávění, jak jsme se seznámili s hostiteli nebo představením se. A pak přijde na řadu to nepříjemné ticho, kdy každý rychle hledá téma, které by mohl nadhodit… Tak s následujícími tipy se vám tohle stát nemůže.

Nevynechejte žádný detail

Pokud při rozhovoru dostanete otázku, jako například, kde pracujete, co jsou vaše koníčky, pak rozhodně nevynechejte žádný detail. Jděte klidně při vyprávění do hloubky a povídejte o tom, jak dlouho tam už pracujete nebo co se vám na té práci nejvíce líbí. Tak nemusí druhá osoba vymýšlet další téma a díky detailům se nabízí hned další a další. Plus čím více se otevřete vy, tím spíš to udělá i váš protějšek.

Povídejte si o večírku

To je plán B! pokud vás už opravdu nic nenapadne a zavládne trapné ticho, mluvte o večírku. Jak se vám líbí hudba? Které jídlo vám chutná nejvíc? Tím dáte protějšku šanci reagovat, a kromě toho se i lépe poznáte. A samozřejmě se můžete zeptat, odkud se zná s hostiteli…

Přidejte i další hosty

Zkušený „bavič“ dokáže do hovoru vtáhnou další hosty s naprostou lehkostí a samozřejmostí. Pokud se tedy někde zaseknete, rozhlédněte se a přidejte třetí osobu, kterou znáte. Při představování se pak nabízí další možná témata k rozhovoru – „To je moje kolegyně z práce, letos byla také na dovolené v Itálii.“ Tak přehrajete míč na třetí osobu a rozhovor automaticky posunete o krok dál.

Mluvte o novinkách

Vyšla právě nějaká nová knížka? Do kina se chystá nový film? Nebo víte o zajímavé výstavě? Stočte na to řeč a zeptejte se na názor druhé osoby. Vynechat byste měli ale politiku a náboženství, přece jenom druhou osobu ještě neznáte a nemusela by s vašimi názory souhlasit, což by mohlo vést k nepříjemnostem a nechtěným situacím.

Připravte si nouzový plán

Pokud už je pro vás rozhovor nepříjemný, nebo byste prostě chtěli utéct, mějte připravené vždy nějaké „musím“. „Musím se jít ještě najíst, dneska jsem skoro nic nejedla.“ „Musím rychle za hostitelem.“ „Musím si pro pití.“ Tak se z divného rozhovoru můžete snadno vyvlíknout. Rozhodně ale neodcházejte, aniž byste poděkovali. Jednak to působí velmi nevychovaně a jednak budete vypadat jako nepříliš přátelský člověk.

Zdroj: názory autora, https://www.definitions.net/definition/courtesy+call 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat