Generace rodičů pro teenagery není cool

„Tak tohle je fakt cool!“ Myslíte si, že držíte s mladou generací krok? Tak bohužel ani omylem! Slova, které používají dnešní „teenageři“, jsou mnohem víc anglická. Puberťák by totiž řekl „Tohle je dost swag.“ Jak poznáte, že váš slovník je už pro starší?

Hned na začátku vás vyvedeme z omylu – nemusíte říkat slova jako „kasat se“, „kazajka“, „babyka“ nebo „lomozit“, aby na vás vaše děti koukaly jako na „vykopávku“ (možná ani tomuto slovu by nerozuměly). Dnešní patnáctiletí (bohužel) nepoužívají ani slova jako „prověřit“, „falešný“ nebo „kritik“. Není to tak dávno, kdy jako nejoblíbenější slovo mladých bylo zvoleno slovo „cringe“ (krinč). Jakkoli lahodně by to mohlo vašemu uchu znít, rozhodně nechcete, aby vás jím váš puberťák označil. Ve vaší řeči to totiž znamená „trapák“.

Anglicismy češtině dominují posledních pár let, ale pozor – pokud tak mluví někdo jiný než Generace Z, je to hodně „cringe“. Můžeme tedy jako rodiče vůbec ještě zůstat „cool“? Pokud tedy používáte následující slova, pravděpodobně už pomalu stárnete – ale to vás vlastně může jenom potěšit.

Tato slova už nejsou „in“

K některým změnám v používání slov dochází na základě technologického pokroku, kdy se objevují nové věci, na které nemáme v češtině adekvátní výraz. Dřív měli všichni telefon, teď má většina z nás mobil. To asi většina z nás chápe. Ale říct při ukončení hovoru „Na slyšenou“? Tak to rovnou zapomeňte! Mladým to bude znít jako z jiného století (možná vlastně mají pravdu), ale už ani mnoho jejich rodičů to nepoužije. Na druhou stranu – my stále ještě telefon „pokládáme“, zatímco naše děti ho „típnou“.

Ačkoli mladí dnes více než telefonování dávají přednost „esemeskování“, „chattování“ nebo „whats-appování“, ale tyhle výrazy k tomu nepoužívají. A přitom – jak jsme se cítili „cool“ a „in“ v době na počátku mobilní komunikace!

Jak porozumět vlastním dětem

Možná byste ale občas ocenili nějaký slovník, díky kterému byste alespoň zhruba tušili, o čem váš puberťák mluví (když už proboha s vámi konečně mluví!!!). Máme pro vás ta nejpoužívanější slovíčka:

Blockbuster (blokbástr) – fakt dobrý film (filmový trhák)

Budget (badžet) – mít/nemít na něco peníze (rozpočet)

Crazy (krejzy) – šílený (může být šílené v pozitivním i negativním smyslu, nutno vypozorovat z výrazu puberťáka)

Čeknout – z anglického check (ček) – zjistit, zkontrolovat

Enjoy (endžoj) – něco si užít

Epický – velkolepý, časté spojení je třeba epický fajt – při hraní her jde o fakt velkou/ těžkou bitvu

Fake (fejk) – eventuálně se používá slovo fejkový – falešný

Heknout, hekovat – nabourat se (někam)

Hate (hejt) – hejtr, hejtovat – člověk, který pořád něco kritizuje

Challenge (čelindž) – výzva

Cheese (čízy) – laciný, směšný

Level – úroveň

Must have (mast hev) – něco, bez čeho váš puberťák umře – třeba nové tenisky

Prank (prenk) – vtipný (z pohledu puberťáka) žert, vyprankovat – napálit

Random – náhodný

Real (rýl) – skutečný

Je ale jedno, jaká slova používáte – nenechte se nikým odradit. Retro je údajně zase v módě. A kdoví, možná se zase vrátí i nějaká „naše“ slova. Protože to, co nás móda naučila, je nakonec to, že všechno se neustále vrací.

Zdroj: názory autora, https://www.buzzfeed.com/jimijones/20-seemingly-normal-parenting-behaviors-that-are-actually, http://therapeeds.com/en/blogs/for-parents/being-your-child-s-bestie







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat