Bruce Willis trpí nemocí zvanou afázie

Podle vyjádření americké herečky Demi Moore (59) její bývalý manžel Bruce Willis (67) končí s herectvím, tedy odchází do důchodu, poté, co mu lékaři diagnostikovali afázii. Má šanci se z toho dostat? A za jak dlouho?

Je to už dávno. První větší role, která Bruce Willise proslavila, se datuje do roku 1985, kdy se předvedl v roli detektiva Davida Addisona v úspěšném kriminálním seriálu Měsíční svit. Teď už prý nic nenatočí. Veřejnosti bylo oznámeno, že tento herec, který se narodil v Německu, trpí nepříjemným stavem, jež ovlivňuje jeho kognitivní schopnosti. Co se o nemoci, která se nazývá afázie, ví?

Porucha již vybudované řeči

Afázie je konstelace příznaků, které znesnadňují nebo znemožňují vyjadřování nebo porozumění jazyku. Porucha pramení z poškození částí mozku, jež jsou zodpovědné za jazykové funkce, které jsou obvykle umístěny na levé straně mozku. Afázie může být pro pacienty zničující a narušuje jejich schopnost zapojit se do každodenního života. Za vše přitom mohou neurologické změny v mozku přicházející s mrtvicí a některými degenerativními stavy, jako je demence a Alzheimerova choroba (1).

Mezi další spouštěče pak patří poranění mozku, včetně těžkých úderů do hlavy, mozkové nádory a střelná zranění a mozkové infekce. Zatímco afázie se většinou vyskytuje u pacientů starších 65 let, může se rozvinout kdykoli, zejména po již zmíněné mrtvici (1).

Jak se afázie projevuje?

Existuje několik typů afázie, z nichž všechny mají mimořádný dopad na pacienty. Lidé s expresivní afázií mají problém mluvit v celých větách nebo najít slova, která hledají. Nejen v herecké profesi takový handicap představuje velký problém. Velmi často se stává, že pacienti si také nemohou zapamatovat slova pro určité předměty. V té nejtěžší formě (globální afázie) jsou narušeny všechny čtyři hlavní jazykové modality – mluvení, porozumění, čtení a psaní, takže člověk není schopen komunikovat. Jestli se to týká i Bruce Willise, zatím není známo, nicméně lze předpokládat, že kariéry by se nejspíš jen tak nevzdával (1).

Existují způsoby, jak se léčit?

Co se týče prevence afázie, tak ta neexistuje. Lze jen doporučit starat se o své zdraví, jíst vyváženou stravu, pravidelně cvičit a vyhýbat se tak rizikům mozkové mrtvice, vysokému krevnímu tlaku, cholesterolu a cukrovce. Když už se afázie přece jen objeví, léčí se dvěma primárními metodami (1).

Kontakt s logopedem může trvat i roky

Terapie založená na poruchách zahrnuje vyhodnocení a následné zacílení na konkrétní dovednosti čtení, mluvení a psaní. Cílem je zapamatovat si synonyma a antonyma. Terapie založená na komunikaci se zaměřuje na obnovu konverzačních a kognitivních dovedností, které pacienti používají k účasti na každodenních činnostech. Pacient by měl docházet ke klinickému logopedovi na terapii minimálně jedenkrát týdně. Klíčovým obdobím pro úspěšnost terapie jsou první dva měsíce od vzniku afázie. Průměrná terapie trvá šest měsíců, u těžšího postižení se jedná o roky (2). Panu Willisovi tak přejeme hodně štěstí a sil.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559315/, (2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32644741/, www.afaslovnik.cz, www.wikipedia.org, www.irishtimes.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat