Když chodí partneři spát v odlišnou dobu

Vy jste skřivan, partner sova. Zatímco jeden z vás chodí spát okolo deváté hodiny večerní, ten druhý vysedává u televize klidně do půlnoci i déle. Jak moc je tenhle systém toxický? Párům, které nechodí spát ve stejnou dobu, hrozí riziko odcizení. Předejděte tomu, dokud je čas!

Do peřin by měl člověk „skákat“ v deset hodin večer, tedy v době, kdy se dobře regenerují nadledvinky (1). Pokud jde o synchronizaci času spánku, někteří lidé vyžadují, aby s nimi jejich partner odcházel do ložnice a poskytl jim tolik uklidňující náruč – dokud neusnou. Přesně tenhle rituál mnoho párů považuje za signál harmonického partnerství. Proti nim stojí dvojice, pro které jsou oddělené časy spánku, nebo dokonce privátní ložnice běžnou normou neodrážející kvalitu partnerství, ale spíš životní styl.

Přece se nenechám budit!

Ve většině případů například jeden člen páru chrápe, v noci často chodí na toaletu, trpí nespavostí a tím toho druhého ruší, pracuje na směny a podobně. Vzhledem k tomu, jak moc je vztah důležitý, spánek je ještě důležitější. Ovlivňuje duševní zdraví a obecné kognitivní funkce, proto by měl být prioritou (2). 

Nenechte se zmýlit, spánková „separace“ je užitečná i pro rodiny s malými dětmi. Rodiče se v péči o potomky mohou střídat, ten vytíženější aspoň večer má tu možnost si odpočinout a nabrat síly na další den (3). Klady jsou tedy jasné, ale co zápory?

Pokud spolu nespíte, pořád si povídejte!

Pakliže se v ložnici pouze míjíte, nebo každý máte svoji, je třeba zvážit jisté riziko. Jelikož je postel důvěrným místem pro intimní rozhovory, útočištěm a místem, kde má pár soukromí, aniž by ho někdo rušil, s oddělenými časy spánku přichází o možnost v klidu si promluvit a být spolu jako milující dvojice  (3). Řešení však existuje.

Potřebujete si najít jiný čas na rozhovor a spojení. Třeba spolu strávíte hodinu na pohovce, než půjdete spát, nebo vymyslíte něco docela jiného. Rozdíly v době spánku lze zvládnout, ale vyžaduje to komunikaci, aby se nastavila vzájemná očekávání a vyřešily se problémy, které nastanou, když se páry nedokážou uvolnit a společně relaxovat před odchodem do ložnice (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5761594/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6203594/, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat