Barva očí mnohé prozradí

Hnědé, modré, zelené, šedé, oříškové… Jakou barvu mají ty vaše? A co vlastně barva očí o člověku vypovídá? Čím je ovlivněna? A dá se podle barvy očí rodičů odhadnout, jakou barvu budou mít oči jejich dítěte?

Barva očí není pouze o vzhledu, vypovídá také o koncentraci melaninu ve vašich duhovkách, o vašem původu a možná i o vašem zdraví. Některé barevné odstíny očí jsou velmi časté, zatímco jiné jsou extrémně vzácné. A věděli jste, že může mít člověk i dvě různě barevné duhovky? Zajímá vás, jak je to možné? Dobrá, pojďme se tedy podívat na některá zajímavá fakta o barvě očí. . .

Barva očí závisí na melaninu

Melanin je hnědý pigment v oční duhovce a typ, množství a distribuce melaninu v duhovce určuje jeho barvu. Hnědé oči mají nejvíce melaninu, zatímco modré oči ho mají nejméně. Přestože jsou oba typy melaninu hnědé (eumelanin je tmavě hnědý, feomelanin je červenohnědý), oči s malým množstvím melaninu se mohou jevit jako modré, zelené nebo oříškové díky rozptylu světla kolagenovými vlákny v duhovce (1). Takže když říkáme, že někdo má modré oči nebo zelené oči, ve skutečnosti tím jen říkáme, že jeho oči „vypadají“ jako modré nebo zelené.

Děti mají při narození obvykle modré oči

Ačkoli byste mohli být v pokušení prohlásit, že vaše nedávno narozené dítě má modré oči (a nemýlili byste se), jedná se pouze o dočasné zbarvení očí, protože faktem je, že s modrýma očima se rodí velká většina dětí. Melanin v duhovkách dítěte se totiž vyvíjí během růstu, díky čemuž mohou během prvních tří let života dítěte jeho oči změnit barvu (anebo mohou zůstat modré).

Předpovědět barvu očí dítěte podle rodičů je složité

V minulosti většina lidí věřila, že podle barvy očí rodičů a prarodičů můžete předpovědět barvu očí dítěte. Možná jste i vy zaslechli, že hnědé oči jsou „dominantním“ genetickým rysem a modré oči jsou „recesivním“ genetickým rysem. Tedy, že pokud má jeden z rodičů hnědé oči, tak tento gen přebije modré oči druhého z rodičů… Není to tak zcela pravda…V posledních letech vědci totiž zjistili, že je ve skutečnosti extrémně obtížné předpovědět barvu očí dítěte, a to kvůli složitosti genetických vlastností. Tudíž je dost dobře možné i to, že dva modroocí rodiče budou mít hnědooké dítě.

Myšlenka, že jediný gen určuje barvu očí, je jedním z nejstarších mýtů v lidské genetice (1). Ve skutečnosti může být za barvu očí odpovědných až 16 různých genů! (2).

Původně měli všichni lidé hnědé oči

Věděli jste, že asi před 10 000 lety měl každý člověk hnědé oči? Podle vědců z Kodaňské univerzity mají lidé s modrýma očima jediného společného předka, jehož genetická mutace způsobila, že se jeho oči zdají modré. Čímž se dostáváme k nejzásadnější otázce:

 

Jaká je nejčastější barva očí

Pokud jste pozorně četli odstavec výše, odpověď již znáte. Ano, jsou to hnědé oči, se kterými se setkáte přibližně u 5570 % lidské populace. Modré oči má pak údajně okolo 810 % lidí.

Oříškové oči (složení odstínu hnědé a zelené): cca 8 %

Zelené oči: cca 8 % (z čehož jasně zelené asi pouhá 2 %)

Ostatní: 1 procento

Jaké barvy tvoří ono 1 procento

Ojedinělé až vzácné zbarvení duhovky nejčastější naleznete u lidí s albinismem (stav, který způsobuje nedostatek pigmentu v kůži, vlasech a očích), kteří mají růžové nebo červené oči, případně jantarové oči (které mají žlutý, zlatý nebo měděný odstín).

Lidé mohou mít i dvě různé barvy 

Tento jev, kdy má každé oko zcela odlišnou barvu, je známý jako heterochromie a může být přítomen již při narození nebo se rozvinout později v životě. Někdy je heterochromie příznakem vážného stavu, jako je Hornerův syndrom, Sturge-Weberův syndrom, nebo dokonce glaukom, takže pokud jedno z vašich očí náhle změní barvu, poraďte se s odborníkem.

Zdroje: heffingtons.com/interesting-facts-about-eye-color/ (1) www.udel.edu/~mcdonald/mytheyecolor.html, (2) www.nature.com/articles/jhg2010126

Bito, L. Z., A. Matheny, K. J. Cruickshanks, D. M. Nondahl, and O. B. Carino. 1997. Eye color changes past early childhood: the Louisville Twin Study. Archives of Ophthalmology 115: 659-663







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat