Síla schopnosti rychle odpovídat

Pravděpodobně každý zná ten pocit: S někým si povídáte a druhá osoba najednou hledá slova a trvá poměrně dlouho, než odpoví. Jistě vás napadne, že lže! Pomalá odpověď vás může stát důvěryhodnost.

Špatná zpráva pro lidi, kteří odpovídají na otázky poměrně pomalu: Okolí vás pravděpodobně vnímá jako lháře.

Lhář – nelhář

Délka váhání ovlivňuje, jak upřímně vaši odpověď okolí vnímá. Jev, který podle vědců může mít vážné důsledky například pro výslechy v policejním kontextu nebo během soudního slyšení. Vědci z James Cook University v Singapuru provedli řadu experimentů (1). Subjekty buď poslouchaly zvukový úryvek, sledovaly video nebo četly zprávu o osobě, která odpověděla na jednoduchou otázku – například zda se jí líbil dort od přítele, nebo zda ukradli peníze z práce.

V každém scénáři se doba odpovědi pohybovala od okamžitého až po desetisekundové zpoždění. Poté účastníci hodnotili upřímnost odpovědi. Ve všech experimentech vnímaly subjekty opožděné odpovědi jako méně upřímné, bez ohledu na to, zda se jednalo o neškodnou otázku o dortu nebo o závažnější otázku o spáchání trestného činu. Zpoždění dvou sekund stačilo k tomu, aby odpověď subjekty vnímaly jako nepravdivou.

Společensky přijatelná lež

Psychologové však také pozorovali faktory, které snížily účinek opoždění. Například, pokud byla odpověď považována za společensky žádoucí – například když jste se zeptali, zda se vám líbí dort přítele – pak rychlost reakce nehrála velkou roli ve vnímané upřímnosti. Nicméně pokud chcete být vnímáni jako obzvláště upřímní, neměli byste s odpovědí na otázku příliš dlouho otálet.

Tón hlasu ovlivňuje mínění

Dalším nástrojem by mohla být také vlastní melodie řeči, podle závěru jiné studie nedávno publikované v Nature Communications (3). Podle ní jsou lidé, kteří mluví poměrně rychle, melodií hlasu zdůrazňují slova uprostřed nebo lidé, u kterých intonace stoupá na konci slov, vnímáni jako upřímnější.

Obě studie však popisují pouze to, kdy vás okolí vnímá jako nedůvěryhodného, ne zda je to důkaz skutečné lži. Pokud opravdu chcete přistihnout lidi, jak lžou, potřebovali byste termovizní kameru, například: Vědci z univerzity v Granadě v roce 2018 zjistili, že při lhaní klesá teplota nosu a teplota čela zase stoupá. Tento jev trefně nazvali "Pinocchiův efekt" (2).

Zdroj: (1) Ziano, I., & Wang, D. (2021). Slow lies: Response delays promote perceptions of insincerity. Journal of Personality and Social Psychology, 120(6), 1457–1479 (https://doi.org/10.1037/pspa0000250), (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28714186/, (3) www.cnrs.fr/en/recognizing-liars-sound-their-voice







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat