Díky technice pomodoro budete mnohem produktivnější

Chcete být produktivnější a nehroutit se z toho, že vůbec nic nestíháte? Sepište si seznam úkolů a rozdělte si den na intervaly, které trvají 25 minut. To byste nevěřili, jaký to může přinést efektivní užitek!

Máte příliš mnoho práce a příliš málo času? To je dnes běžný jev, který hladinu stresu dokáže vyšponovat do neuvěřitelných výšin. Když má totiž člověk nekonečný seznam úkolů a povinností, bývají tikající hodiny jako časovaná bomba (1). Víte, co? Zkuste techniku na podporu produktivity, která má co dělat s rajčaty!

Strategie, která vám změní život

Světově uznávanou techniku Pomodoro (3), která vede k vyšší efektivitě, vymyslel už v 80. letech minulého století inovátor a konzultant Francesco Cirillo, jež v současnosti žije v německém Berlíně. Celé tajemství tkví v tom, že svůj nabitý den rozdělíte do 25 minutových intervalů neboli pomodoros, mezi kterými si uděláte pětiminutové přestávky. Název této techniky pochází z italského názvu pro rajče, protože kuchyňská minutka, kterou tento muž k odměřování času používal, měla stejný tvar. A jak přesně to vypadá v praxi (3)?

Chce to plán!

Nejprve si sepište seznam neodkladných úkolů, které musíte zvládnout. Poté zapněte časovač a soustřeďte se na první povinnost, dokud čas nevyprší. Následně si dejte pětiminutovou přestávku a cyklus opakujte. Po čtyřech pomodorech je pauza delší, a to půlhodinová. Je to snadné, viďte? Ale zatraceně účinné. Proč?

Technika Pomodoro pomáhá se soustředěním tím, že rozděluje velké úkoly na měřitelné kousky, u čehož vám vštípí pocit naléhavosti. Otevře vám to oči. Budete nesmírně překvapení sami sebou i tím, kolik se toho dá stihnout za pouhých 25 minut. Samotný akt plánování zajistí větší kontrolu nad časem, přičemž působí velice motivačně. Jsou tu však i další výhody.

Chyby? Na ty není prostor

Z četných výzkumů vyplývá (2), že lidem, kteří se angažují ve věcech najednou, trvá dokončení stanovených úkolů mnohem déle a také dělají více chyb. To ale při Pomodoro strategii nehrozí, neboť se zaměřujete na jeden úkol, který s vysokým soustředěním vyřešíte rychlostí blesku. Trvalou koncentraci i lepší výkony vám zaručí i pravidelné přestávky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7075496/, (2) www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/brain-research?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7537189/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat