Lidé přírodního typu se méně bojí havěti

Je pro vás přirozené spát pod širákem, chodit naboso, odpočívat v trávě a brouzdat se potokem? Pak oproti ostatním máte (ne)jednu velkou výhodu. Kontakt s hady a pavouky je pro vás méně stresující!

Mnoho lidí trpí nějakou fobií, přičemž arachnofobie neboli strach z pavouků patří k těm nejčastějším (1). Stejně jako ofidiofobie – úzkost z hadů (2). Strach z těchto konkrétních zvířat je v lidstvu zakořeněn coby ochranné opatření z doby, kdy lidé byli nedílnou součástí přírody a se zvířenou (faunou) měli větší a hlubší zkušenosti. Nová studie však zjistila, že nic není tak horké, jak se zdá. A že zkušenosti se naopak velmi cení. Jedinci, kteří cítí silnější spojení s přírodou, totiž vykazují menší pravděpodobnost, že budou mít strach nebo rovnou fobii z těchto běžných tvorů!

Je vám venku dobře?

Výzkumníci z univerzit v Maďarsku, Portugalsku a naší České republice prvotně využili ke shromažďování informací data z projektu Nature Relatedness (3). Závěry přitom zveřejnil časopis British Ecological Society, People and Nature (3). Účastníkům byly položeny otázky týkající se jejich pocitů z pobytu v divočině či zapálení pro ochranu přírody. Předmětem zájmu byly i emoce, které v jedincích vyvolává přítomnost mezi stromy, v trávě a podobně.

Vědci díky výpovědím zjistili, že u lidí, kteří hlásili vysoké spojení ve svých vlastních pocitech s přírodou, zejména pocity touhy být blízko ní, pravděpodobně nehrozí, že by měli strach z hadů a pavouků. „Analýza našich dat ukázala jeden jasný obrázek: čím více máte rádi přírodu a myslíte, že jste její součástí, tím méně vám hrozí, že se u vás objevuje fobie z hadů nebo pavouků a další úzkostné poruchy, které mohou výrazně snížit kvalitu vašeho života,“ řekl Mgr. Jakub Polák, Ph.D. z Univerzity Karlovy.

Léčivé prostředí plné optimismu a naděje

Vědci také zjistili (3), že vyšší věk a život ve více venkovském prostředí patří k faktorům, jež úzkost z hadů a pavouků zmírňují. Zkrátka a dobře, pokud v přírodě pobýváte velmi často, zvykáte si na její zákony i obyvatele. Spojení přírodou však může mít i řadu dalších velmi pozitivních účinků. Pobyt venku zlepšuje kognitivní funkce a snižuje riziko srdečních onemocnění a vysokého krevního tlaku. Lidem, kteří tráví více času v lesích, klesá hladina stresového hormonu kortizolu, jsou tudíž vyrovnanější.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1940059/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7233312/, (3) www.britishecologicalsociety.org/feeling-connected-to-nature-linked-to-lower-risk-of-snake-and-spider-phobias/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat