Boj s odpoledním propadem produktivity

Dopoledne jste svěží a odpoledne v únavové krizi počítáte minuty do konce pracovní doby. Proč je to běžné a jak propad produktivity udělat snesitelnější?

Znáte to – ráno si dáte kávu nebo dvě a celé dopoledne máte síly a elánu, že byste mohli skály lámat. Kéž by to vydrželo celý den! Ale o tom si můžete nechat leda zdát, protože po obědě už cítíte lehkou únavu, příliš vám to nemyslí a jste zralí na šlofík. Je s vámi snad něco špatně? Ale kdepak, tento odpolední propad je naprosto normální a čelíme mu všichni.

Přirozenou reakci nelze obelstít

Tyto energetické a duševní poklesy jsou naší biologickou předvolbou. Četné výzkumy (1) potvrzují, že je převážná většina lidí registruje mezi jednou a čtvrtou hodinou odpolední. Naše těla nejsou navržena tak, aby celý den běžela vysokým energetickým tempem. Přibližně v polovině dne klesá tělesná teplota, což dá pokyn mozku, aby uvolnil melatonin. Tento hormon pomáhá regulovat cykly spánku a bdění (2). Tuto adaptivní reakci je třeba uznat a respektovat, nikoli popírat a ignorovat. Tak vidíte, ať chcete, nebo ne, snížené výkonnosti se vyhnout nelze. Neznamená to však, že musíte jen trpět a nečinně přihlížet.

Nepodceňujte spánek a přehodnoťte snídani

Je jasné, že když se v noci dostatečně nevyspíte, budete více unavenější a tím pádem i méně výkonní. Odborníci proto doporučují (3) chodit spát vždy ve stejnou dobu a při usínání odstranit rušivé elementy, zejména pak mobilní telefony. Jejich vyzařující modré světlo totiž inhibuje produkci melatoninu. Vaši odpolední produktivitu ovlivňuje i to, co během dopoledne jíte a pijete. Snídani tedy založte na bílkovinách, které energetickou hladinu „podrží“. A nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim, neboť i žízeň může vaše výkony zadupat do země (4).

Plánujte a pracujte chytře

Lepší rozvržení času? To je to, oč tu běží. Pokud je to možné, důležité a náročnější úkoly vyřešte hned z rána, kdy jste ještě svěží. Po obědě si naplánujte spíše rutinní práci, jako například archivaci či vyřizování e-mailů. V největší únavové krizi zkuste změnit prostředí. To vážně pomáhá!

Ach, ten čerstvý vzduch!

I taková banalita, jako třeba cesta pro kávu do automatu, může restartovat mozek. V úplně ideálním případě se doporučuje krátká procházka na čerstvém vzduchu, která je spolehlivým lékem na duševní vyčerpanost (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289075/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405617/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/, (4) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18448177/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888434/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat