Chuť zachránit svět od masového výdobytku

Být vegan je sexy. Poptávka po veganských receptech a restauracích roste. Má ale veganské stravování smysl?

Žádné maso? OK. Ale také žádný sýr, žádná vejce, ani žádné mléko. Pro někoho je veganství životní styl, pro někoho životní filozofie a pro někoho je to zkrátka jen sexy. Na trh přichází stále více veganských kuchařek a v mnoha městech se otevřely restaurace, sendvičové bary a kavárny, které nabízejí vše od obyčejného závinu z červené řepy přes veganské párky a kebab až po „haute cuisine“.

Revoluce začíná v kuchyni

Revoluce? Člověk by málem zapomněl, že nejde jen o životní styl, ale o víc. Vegani se staví proti zabíjení a vykořisťování živých bytostí. A představují ochranu životního prostředí nožem a vidličkou: Plyny poškozující klima, které vznikají v průmyslovém chovu hospodářských zvířat, přispívají ke změně klimatu mnohem více než globální letecká a transportní doprava. 

Kromě toho se 50 procent světové sklizně obilí a 90 procent světové sklizně sóji používá na výkrm zvířat. Země má dostatek zdrojů, aby uživila každého – ale ne, když se pěstované plodiny používají ke krmení dobytka, říkají vegani. Navíc světová populace roste. A jí stále více masa, protože se prosazují západní stravovací návyky.

Přibližně 20 procent kalorií, které každý den zkonzumujeme, pochází ze živočišných bílkovin. Vědci tvrdí, že na to nemáme dostatek vody, protože na výrobu jednoho kilogramu vepřového masa je potřeba asi 10 000 litrů. Prognóza vědců je, že pouze pokud podíl živočišných bílkovin klesne na pět procent, bude dostupné vody za příznivých podmínek tak akorát.

Řešení existuje

Veganství by tedy mohlo být řešením mnoha problémů. Teoreticky. Jen kdyby to bylo praktičtější a trochu méně svérázné („Je v tom čaji med? Tak to nemohu pít.“). Rychle se ukáže, jak odolný je okruh přátel, když neustále chcete něco jinak. Ale především: Přechod je kulturní změnou a zabere hodně času. Ne každý fanoušek sýrů a masa může snadno přepnout spínač. Američany podobné překážky neodrazují – s „bezmasým pondělím“ praktikují lehké veganství. Stále více lidí v pondělí nejí žádné živočišné produkty, alespoň žádné maso. Díky kampani klesla jeho spotřeba po celé Americe o dvanáct procent. Ještě to není revoluce, ale je to dobrý začátek.

Zdravá zelená

Budu vegan – se snadněji řekne, než udělá. Abyste neriskovali nedostatek vitaminů a minerálů, pomohou obohacené potraviny jako jodizovaná sůl nebo sójové mléko s vápníkem. Na druhou stranu u veganů (a vegetariánů) je méně pravděpodobné, že budou mít nadváhu a mají lepší hladinu krevních lipidů než konzumenti masa. Ovšem pro kojence, batolata a školní děti by veganské jídlo není rozhodně vhodné.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5638464/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat