Motivace v podobě stanovení anti-cílů

Asi každý člověk má nějaké přání, jehož splnění by ho učinilo šťastným. Ať už se týká štíhlých křivek, jídla, práce, zlepšení mezilidských vztahů nebo skoncování se zlozvyky, klíčem k úspěchu je jeho správná formulace. Už jste slyšeli o anti-cílech?

Potřebuji shodit alespoň deset kilo. Anebo se s někým už konečně seznámit, začít zdravě jíst, častěji uklízet, více telefonovat svým rodičům a naučit se lépe využívat svůj volný čas. Také si dáváte takové cíle, ze kterých většinou sejde, kvůli čemuž jste na sebe pak naštvaní? Zkuste na to jít úplně opačně (1)!

Pohled ze zcela jiné perspektivy

Tak jistě, stanovení cílů není žádnou neobvyklou novinkou, ale něco, nač myslíme neustále. V poslední době se ovšem začínají hodně prosazovat anti-cíle. Zjednodušeně řečeno – představte si, co ve svém životě rozhodně nechcete a udělejte všechno proto, abyste této vize dosáhli. Prý to zaručeně zabírá!

Jeden příklad za všechny

Tento možná prazvláštní koncept se zrodil v roce 2017, kdy úspěšný americký podnikatel jménem Andrew Wilkinson publikoval článek (2), v němž podrobně popsal, jak prožil svůj dokonalý den díky tomu, že se snažil vyhnout tomu, co bytostně nenávidí. Tento „návod“ se rázem stal virálním a doslova zbořil internet. Jmenovaný propagátor anti-cílů je tedy zářným příkladem toho, že problémy se nejlépe vyřeší tak, že se obrátí naruby. Ostatně, jsou to přesně jeho slova! A inspiroval tím celý svět. Takže, jak teď budou vypadat vaše předsevzetí?

Mocná síla záporu

„Ne, nechci mít ještě větší velikost kalhot.“ I tohle se jeví jako báječná motivace k hubnutí. A zní rozhodně lépe, než: „Od zítra příjem kalorií zmenším o polovinu a budu běhat deset kilometrů třikrát týdně.“ Podobné to může být i v případě seznámení. Proč si prostě neříct, že rozhodně nechcete další roky prožít v samotě? Tuto metodu lze aplikovat i na zdravé stravování, stejně jako na běžný denní harmonogram a vlastně všechno, co vás napadne. Myslíte, že tudy vede cesta? Stojí to alespoň za pokus, viďte?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8673634/, (2) www.hupcfl.com/the-power-of-anti-goals/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat