Prsteny k jistým činnostem nepatří

Chodíte s prstýnky běhat nebo do posilovny? Navštěvujete s nimi i veřejné bazény a termální lázně? Riskujete nejen jejich ztrátu, ale i znehodnocení.

Prsteny nejsou jen atraktivní blýskavou ozdobou, již od nepaměti mají také důležitý symbolický význam. Ten může být záslibný, ochranný, magický, pečetní, náboženský, léčivý nebo třeba i identifikační. Máte ke svým šperkům hluboký citový vztah, proto je nikdy nesundáváte? Chyba. Tyto činnosti s nimi raději nedělejte!

Cvičení? V žádném případě

Vyrazit si do posilovny, na běžeckou stezku nebo lekci jógy se svými kulatými skvosty? To pochopitelně můžete, ale riskujete mnohé. A nejde jen o to, že vám mohou trochu překážet! Pot, kterému se při fyzické aktivitě s největší pravděpodobností nevyhnete, totiž urychluje oxidaci kovu (1), proto váš milovaný obrouček hodně rychle přijde o lesk i kvalitu. U prstenů s většími kameny navíc hrozí při nárazu nebo mechanickém tlaku i uvolnění korunky, takže se domů můžete vrátit bez drahokamu. A pak pozdě bycha honit, že?

I plavání raději bez

Ne, nemyslíme bez plavek. Řeč je samozřejmě o prstýnku, kterému chlorovaná voda s přídavkem agresivních bazénových chemikálií může hodně uškodit. Obzvláště citlivé bývá v tomto směru bílé zlato, které nehezky žloutne. Ani samotná teplota vody nemusí být vaším přítelem, protože chlad poněkud zmenší obvod prstů, kvůli čemuž vám klenot snadno sklouzne, aniž byste si toho vůbec všimli. Mimochodem, dobře si rozmyslete i to, zda s ním navštívíte termální lázně. Vysoký obsah soli v jezírku může přispět k jeho ztmavnutí, se kterým si možná neporadí ani profesionální čištění (2).

Dejte si pozor i na úpravu zevnějšku

Kdo mohl tušit, že hydratační krém je poněkud problémový, když jde o prsten? A stejně tak i lak na vlasy, tělový sprej, mýdlo nebo třeba parfém. Pozůstatky těchto kosmetických produktů se nahromadí i v těch nejtitěrnějších skulinkách, odkud je zřejmě už nedostanete. Navíc v sobě mohou skrývat dráždivé složky, které si s kovy nebudou tak úplně rozumět (3). Raději takové šlamastyce předejít, nemyslíte?  

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7621791/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537213/, (3) názor autora






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat