Ani introvert, ani extrovert

Jste introvert nebo extrovert? Někteří lidé na to nemají jednoduchou odpověď. Pokud se cítíte stejně, může to znamenat, že jste ambivertní. Co to znamená?

Extroverti nebývají stydliví, rádi jsou mezi lidmi a přebírají iniciativu. Obvykle mají velké okruhy přátel, nemají problémy se seznamováním s novými lidmi a rychle se zorientují. Na druhou stranu introverti jsou většinou jen tichými pozorovateli. Cítí se dobře, když nejsou středem pozornosti, rádi si užívají čas o samotě a neotevírají se všem (1).

Můžeme ale vždy a o každém říct, do jaké skupiny patří? Ve skutečnosti existuje také střední cesta mezi těmito dvěma typy: ambiverti (2)! Jak je poznáte?

Záleží na situaci

Někteří známí by vás popsali jako společenského a družného člověka, zatímco jiní by vás označili za rezervovaného a tichého. Proč? Protože jste obojí – v závislosti na situaci. Občas jste rádi mezi lidmi, ale nedělá vám potíže trávit čas o samotě. V novém kolektivu nebo mezi určitými postavami býváte tišší, ale naopak hlasití a družní s dobrými přáteli. V zaměstnání jste profesionální a klidní, večer zase zahájíte „party animal“. Všechny vlastnosti najdou své místo ve správné situaci.

Jednají racionálně

Introverti se řídí svými pocity a nelibostí a jejich chování se s těmito pocity zjevně shoduje. Extroverti jsou často velmi emotivní: komunikují hlasitě a jasně, jak se cítí, a vše říkají otevřeně.
Ambivertní lidé se raději drží zpátky, protože jsou velmi přizpůsobiví. Méně se řídí svými emocemi, působí vyrovnaně a nálady si drží v sobě nebo ukazují jen v malých skupinách nebo u vybraných přátel, rodiny nebo partnerů.

Konstantní pracovní výkon

Ambivertní lidé mají tendenci podávat konzistentní výkony, bez ohledu na to, jaké jsou podmínky. Protože to, zda pracujete v týmu nebo sami, neovlivňuje váš úspěch. V obou jste téměř stejně dobří.

Vyvážený volný čas

Svůj volný čas trávíte velmi vyváženě: milujete klidný večer o samotě doma s knihou nebo napínavým filmem a užíváte si čas pro sebe. Ale další večer si klidně vyrazíte a zajdete s přáteli do baru. Nechcete se zkrátka spokojit jen s jedinou možností!

Průměrné množství pozornosti

Ambivertní lidé jsou rádi v určitých situacích středem pozornosti. Jsou dobří ve vyprávění příběhů a milují, když jejich přátelé sledují každé jejich slovo. Že by ale záři reflektorů milovali, se rozhodně říct nedá – nemají rádi neustálou pozornost – a pokud jsou nepřipravení.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7734327/, (2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28926096/ - zbytek článku 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat