Zatočte se zimním blues

Strach ze samoty a změny nálad v chladném období? Bojujte s osamělostí v zimě pomocí těchto deseti jednoduchých tipů.

Studená a tmavá zima nám dokáže pořádně potrápit náladu. Možná vám ale následujících 10 tipů pomůže trochu si usnadnit zimní měsíce a účinně bojovat proti samotě.

Na plánování není nikdy pozdě (nebo brzo)

Plánování je úspěšný mechanismus zvládání osamělosti. Nadcházející rok si proto začněte plánovat již nyní. Ať už se jedná o virtuální plány dovolené, seznamy úkolů na daný den nebo filmy a knihy na víkendy: Plánujte, jak jen můžete!

Zařaďte do života nový rituál

Další možností je zavést denní nebo týdenní rutiny. To vám udá směr, co dělat každý den. Mohou to být velmi jednoduché činnosti, jako „vstát, protáhnout se, osprchovat, pak si uvařit kávu a jít se projít během polední přestávky. Večer si můžete udělat čas na odpočinek, například kreslením, perličkovou koupelí nebo psaním do deníku.

Najděte dokonalou péči o sebe samu

Možná rádi čtete dobrý kriminální román nebo si dáváte dlouhou horkou koupel a následnou kosmetickou půlhodinku? Nebo dáváte přednost intenzivnímu HIIT tréninku? Cokoli vám pomůže uvolnit vaši mysl a soustředit vaše myšlenky, může potlačit pocit osamělosti.

Oddělte starosti od problémů

Obavy jsou věci, které se mohou v budoucnu stát. Problémy jsou na druhou stranu skutečné, chvilkové záležitosti. Zeptejte se sami sebe: Stojí věc, která vám zabírá místo v hlavě a cítíte se špatně, opravdu za tolik pozornosti? Uvědomte si, co můžete a nemůžete ovládat a pokuste se myšlenky na tyto starosti pustit z hlavy.

Jděte na čerstvý vzduch

Ano, i když je zima, tma a nepříjemně, rozhodně byste měli v zimě pravidelně vycházet. Pouhých 15 minut chůze dokáže zázraky a zvedne vám náladu.

Osamělí, nebo sami

Být fyzicky sám v bytě nemusí nutně znamenat být osamělý. Mít čas pro sebe může ve skutečnosti velmi uklidnit naši psychiku. Pokud se ale pocit smutné osamělosti přece jen dostaví, pomůže třeba krátký videohovor s vaší nejlepší kamarádkou nebo maminkou.

Ukazujte pocity

Ať už toužíte po lidském kontaktu nebo čase pro sebe, sdílejte tento pocit s lidmi, kteří jsou pro vás důležití. Díky otevřenosti si uvědomíte, že mnoho dalších se pravděpodobně cítí stejně jako vy.

Buďte milí sami k sobě

Mít empatii k ostatním je skvělé – ale jak často projevujete dostatek pochopení pro sebe? Pokud se vám nedaří ani jeden den dodržet rutinu nebo místo jablka sáhnout po čokoládě, neodsuzujte se za to. Přijměte, že máte dovoleno dělat chyby. Můžete klidně sedět u televize v teplákách, jíst brambůrky a cítit se osaměle.

Předělejte svůj byt nebo dům

Proměňte svůj domov v oázu pohodlí. Nemusí to být drahé! Jeden nebo dva polštáře, útulný přehoz na postel a spousta pohádkových světel vám pomohou cítit se pohodlně, i když jste sami.

Zdroj: názory autora  - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat