Reklamní letáky nejsou pro lesy pohromou

Žijeme v době reklamy, protože kdo ji nemá, ten jakoby ani nebyl. Jak moc tištěné letáky ohrožují lesy? A opravdu je digitalizace ekologičtější?

Znáte to asi i vy. Otevřete poštovní schránku a vypadne z ní leták z elektra, dále pak drogerie, nejbližšího supermarketu, lékárny, obchodu pro kutily i nábytku. A takhle je to každý týden! Někdo si takové materiály u kávy rád prolistuje, zatímco jiný je rovnou vyhazuje do odpadkového koše, protože o nabídkách akčního zboží se přece dočte na internetu. Ale co ten použitý papír, který zaplavuje schránky v celé ulici, městě i vašem kraji? Kolik stromů na něj vlastně padlo? Není tohle přímý útok na ekologii, kterou podle všeobecných rad máme ctít?

Ožehavé téma

Ono to celé vlastně není jen o těch zmíněných letácích. Ostatně, nekladli jste na srdce svému bankovnímu poradci či operátorovi telefonních služeb, aby vám měsíční vyúčtování chodilo spíše v digitální podobě? Tak samozřejmě, ono je to levnější. Docházíme tedy k názoru, že za papír se platí, a to i proto, že jeho zdroje nejsou neomezené a výroba něco stojí.

Papír versus pixel. Co je ekologičtější?

Kvůli papíru prý dochází k masivnímu odlesňování a také nadměrné produkci skleníkových plynů, které tolik zatěžují životní prostředí. Tedy alespoň tak to tvrdí jeho odpůrci, pro které je jasnou a nebezpečnou ekologickou zhoubou. Jenže ono to tak horké zase nebude. Papír je totiž jednou z nejvíce recyklovaných komodit – míra jeho recyklace dosahuje takřka 70 procent (1). Pohromou pro lesy tedy zase tolik není. A vůbec, opravdu je digitalizace oproti němu šetrnější?

Nic není tak růžové

Na první pohled se digitální média jeví jako udržitelnější. Elektronická zařízení, jako jsou telefony a notebooky, se používají znovu a znovu, což z nich dělá obnovitelné pomůcky svého druhu. Ovšem jejich výroba také zanechává uhlíkovou stopu, stejně jako energie potřebná k jejich napájení. A rozhodně ne malou! Rostoucím problémem je i hromadící se vyřazená elektronika, zejména pak v rozvojových zemích. Elektronického odpadu může být až 40 milionů tun ročně (2), tudíž o žádné ekologické terno rozhodně nejde.

Zdroje: (1) www.afandpa.org/news/2022/unpacking-continuously-high-paper-recycling-rates, (2) www.greenbiz.com/sites/default/files/unep-ewaste-reoprt.pdf






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat