Naučte se milovat nové věci

Někdy se bojíme, pak ale rychle pochopíme, že změna nám umožňuje růst. Jak změnit své myšlení, abychom se s lehkostí naučili milovat nové věci?

Změna je součástí života. Mnoho z nich je v našich rukou, ať už jde o změnu zaměstnání nebo nový účes. Ale samozřejmě nemáme vliv na všechno, některé věci se prostě dějí, aniž bychom s tím mohli něco udělat. Na čem však můžeme pracovat, je naše myšlení ohledně změn v životě. 

Uvědomte si své sny a cíle

Co vlastně v životě chcete? Udělejte si chvilku a napište si své sny a cíle. A pak si představte, jaké by to bylo, kdyby se to stalo. Jaký je to pocit? Jaké změny a rozhodnutí byste museli udělat, abyste dosáhli svých snů? Často musíme přijmout změny nebo malé neúspěchy, aby mohlo vyrůst něco nového. Ale dobrá zpráva je, že se to pak často ještě zlepší! Svůj život máte ve vlastních rukou.

Čeho se bojíte

Často jsou to obavy a pochybnosti, které nám brání učinit určitá rozhodnutí a prorazit v životě na nové cestě. Co když neuspějeme? Co když nenajdeme novou práci? Co když po rozchodu s partnerem zůstaneme navždy sami? Takové pochybnosti jsou pochopitelné, ale také nám brání riskovat. Místo toho byste měli tyto pochybnosti upřímně zpochybnit a zvážit, nakolik jsou platné. Otočte karty a zamyslete se nad tím, jaké by to bylo, kdybyste po ukončení vztahu našli svou práci snů nebo kdybyste po ukončení vztahu měli konečně svobodu dělat si, co chcete. 

Změna vám umožní růst 

Henry Ford jednou řekl: "Kdo dělá to, co už umí, vždy zůstane tím, čím už je." Pokud budeme pokračovat v tom, co jsme dělali roky, pak se nic nezmění. Pak už se nikdy nedozvíme, jak to vypadá mimo naši komfortní zónu. Ve změně je tolik potenciálu: Musíme čelit novým výzvám a dělat věci, které jsme nikdy předtím nedělali, ale jedině tak se můžeme učit, rozvíjet a překonávat sami sebe. 

Podívejte se zpět na změny ve svém životě

Pokud stojíte před důležitým rozhodnutím a přemýšlíte, zda byste měli dovolit určitou změnu ve svém životě, vzpomeňte si na situace ve vaší minulosti. Možná jste před pár lety čelili podobné výzvě. Zeptejte se sami sebe: Jak jsem to tenkrát vyřešila a co jsem se z toho naučila? Ve kterých situacích v mém životě přinesla změna něco pozitivního a mohu vyvodit závěry ze své současné situace? To vám umožní získat větší jistotu a důvěru ve vaše rozhodnutí. 

Co nejhoršího se vám může stát?

Zřejmě jste všechna svá dosavadní rozhodnutí v životě přežili. Zeptejte se tedy sami sebe: Co je skutečně nejhorší věc, která se může stát, pokud něco ve svém životě změníte? Následky většinou nejsou tak zlé, jak by nás naše obavy přiměly věřit. Například: Chtěli byste se profesně přeorientovat a zkusit práci v jiném odvětví. To nejhorší, co by se mohlo stát, by bylo, že se vám tam nebude líbit tak, jak jste doufali. Ale pak máte alespoň jasno a můžete se vrátit ke své staré práci. Obvykle existuje řešení pro všechny domnělé "problémy".

Uvědomte si své silné stránky

Už využíváte svůj potenciál naplno? Nebo máte silné stránky, které ve svém životě ještě pořádně nevyužijete? Když jsme v pohybu ve vlastních silách, některé věci jsou pro nás mnohem jednodušší. Řadu svých životních rozhodnutí bychom měli dělat na základě svých silných stránek: Například má smysl vybrat si zaměstnání nebo studijní obor, ve kterém můžeme uplatnit své nejlepší vlastnosti. Ostatně jen tak můžeme být dlouhodobě úspěšní a šťastní. Pokud se vám něco ve vašem životě zdá obzvláště únavné, podívejte se na to blíže a zeptejte se sami sebe: Opravdu jsem teď na své vlastní cestě a dělám to, co mohu a co miluji? Pokud na to dokážete odpovědět „ne“, pak je možná čas na malou změnu.

Začněte malými kroky

Změna nemusí vždy znamenat změnu zaměstnání nebo rozchod. Pokud cítíte potřebu změny, ale nechcete přes noc převrátit svůj život naruby, můžete začít malými krůčky. Co takhle nový účes, nový sport nebo nový styl oblečení? Váš mozek se tak může pomalu přibližovat změnám a vy získáte sebedůvěru, že převrátíte další oblasti svého života naruby.

Kdo vás může podpořit?

Může být užitečné pravidelně si vyměňovat nápady s přáteli a rodinou, abyste získali nový pohled na svou současnou životní situaci. I vnější impulsy nás mohou motivovat vzít věci do svých rukou a něco změnit. Kouč vás také může doprovázet na vaší cestě a podněcovat vás ke konkrétním akcím. 

Otestujte svou komfortní zónu 

Ve většině případů změna také znamená, že musíme opustit naši milovanou komfortní zónu. Ve své komfortní zóně se cítíme bezpečně, protože víme, co můžeme očekávat, a máme určité situace pod kontrolou. Pokud ale chceme objevovat a učit se nové věci, je nevyhnutelné, abychom opustili svou komfortní zónu. 

Buďte na sebe hrdí!

I když změna není vždy příjemná, obvykle se po ní cítíme lépe. Buďte k sobě během změn shovívaví a hned se neobviňujte, pokud na něco nejste připraveni. Nakonec je důležité, abyste zůstali sami se sebou a aby vaše cesta působila autenticky. Za každý malý krůček na sebe můžete být hrdí!

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat