Umělá inteligence je k pacientům empatičtější než lidští lékaři

Nechodíte ke svému lékaři rádi, protože je nesympatický a neochotný odpovídat na všechny vaše otázky? Časem se to může změnit a v ordinaci místo něj možná potkáte empatickou umělou inteligenci, se kterou bude komunikace „jedna báseň“!

Už nějakou dobou hýbe světem nástup umělé inteligence. Zatímco někteří jí fandí a věří v to, že nám hodně usnadní práci, jiní z ní mají strach a bojí se, aby nás o tu práci naopak nepřipravila. Často se také objevují názory, že robot přece člověka nemůže nahradit. Koneckonců, je to jenom stroj! Ale co když tenhle stroj chápe naše pocity lépe než kdo jiný?

Člověk, co není z masa a kostí

Umíte si představit situaci, kdy podstupujete nějaké lékařské vyšetření a máte ohledně průběhu i léčby odhalené komplikace spoustu otázek? Tak jistě, je to obvyklý scénář. Co když by na všechny vaše dotazy ale neodpovídal lidský lékař, ale asistent umělé inteligence? Vadilo by vám to? Přesně takto to totiž zřejmě v praxi bude vypadat. A to hodně brzy. Poznatky nové studie (2) zveřejněné v magazínu JAMA Internal Medicine naznačují, že tito umělí asistenti k pacientům vyjadřují mnohem větší sympatie a také jsou oproti lidským lékařům mnohem empatičtější. Její hlavní autor, kterým je americký epidemiolog John W. Ayers, se tedy domnívá, že příležitosti ke zlepšení zdravotní péče jsou díky umělé inteligenci obrovské. A dokonce se přiklání k názoru, že by roboti v budoucnu mohly skládat licenční lékařské zkoušky, což by z nich udělalo skutečné doktory i chirurgy. Čeká nás velká umělá revoluce?

Nová doba, nové cesty

Ačkoli odborníci nezastírají, že je třeba provést ještě další výzkumy, už teď se podle nich máme na co těšit, neboť náhrada umělého za živé má nepřeberné množství výhod. Empatický přístup robotů prý může zlepšit kvalitu vyšetření i komunikaci s pacienty, kteří se díky němu budou cítit klidnější. U umělé inteligence také nehrozí syndrom vyhoření, jako je to u lidských lékařů běžné. Nemluvě o tom, že se na ní nepodepíše únava ani dlouhé směny, protože dokáže bez sebemenších obtíží pracovat od rána do večera, a to sedm dní v týdnu (1).

Zdroje: (1) jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2804309, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7790358/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat