Když vás každé rozhodnutí unavuje

Rozhodování a schopnost převzít kontrolu nad svým vlastním životem je vlastně něco pozitivního. Ale objem rozhodnutí, která každý den děláme, nás také může zahltit, což vede k fenoménu zvanému únava z rozhodování.

Každý den děláme kolem 20 000 rozhodnutí – co snídáme, co odpovíme na důležitý e-mail ve schránce nebo na co se podíváme večer. To může být značně vyčerpávající, a dokonce vést k fenoménu únavy z rozhodování. A to především, když musíme udělat rozhodnutí příliš mnoho. To znamená, že čím více rozhodnutí učiníme, tím těžší je učinit další. V dalším důsledku by to mohlo vést k tomu, že se buď vzdáme a nerozhodneme se vůbec, nebo uděláme iracionální a impulzivní rozhodnutí.

Nejen příliš mnoho rozhodnutí najednou, ale také příliš mnoho možností nás může unavovat. A toho máme v našem moderním světě dost. Pokud jde o samotnou večerní zábavu, máme před sebou mnoho možností.  

Známky únavy z rozhodování

Únava z rozhodování může postihnout každého, bez ohledu na jeho psychický stav. Pokud musíme dělat příliš mnoho rozhodnutí po dlouhou dobu a jsme zavaleni velkým množstvím možností, v určitém okamžiku to pociťujeme jako zátěž. Existují určité známky, které naznačují, že jsme unavení z rozhodnutí: klesá schopnost koncentrace a pocit neschopnosti jasně myslet, vědomé nebo nevědomé vyhýbání se úkolům, které vyžadují rozhodování, častá prokrastinace, impulzivita, fyzické příznaky, jako jsou bolesti hlavy, únava, špatný spánek, pocit nespokojenosti s každým rozhodnutím, které jste udělali, přetrvávající podrážděnost nebo zkrátka trvá hodně dlouho, než se skutečně rozhodnete.

Dobrou zprávou je, že únavu z rozhodování můžete překonat pomocí několika strategií.

Dělejte méně rozhodnutí

To se možná snáze řekne, než udělá. K tomu, abychom se mohli opět radostně a racionálně rozhodovat, je tento krok nezbytný. Snažte se udělat jen asi 3–4 zásadní rozhodnutí denně. Cítíte-li se vyčerpaní i drobnými rozhodnutími, může vám pomoci přizpůsobit jim na určitou dobu svůj každodenní život. Pokud se například ráno stresujete výběrem šatníku, můžete si vybrat pár kusů oblečení, které se k sobě hodí, a nemusíte dlouze přemýšlet, co si ráno vzít na sebe.

Důležitá rozhodnutí udělejte ráno

Důležitá rozhodnutí byste měli dělat, když jsou vaše zásoby energie stále plné, tedy spíše ráno nebo dopoledne. Zkuste přesunout důležité schůzky do tohoto časového rámce a s postupem dne dělejte jen lehčí rozhodnutí.

Dejte si pauzu

Dbejte na to, abyste si během dne dělali dostatek přestávek, dostatečně pijte a jezte zdravě. Jedině tak se dokážete dostatečně soustředit.

Získejte nápovědu

Pokud máte pocit, že vás rozhodnutí přetěžuje, požádejte o pomoc svého partnera nebo se zeptejte kolegy na jejich názor. 

Dodržujte rutinu

Pokud máte potíže s rozhodováním, rutina vám může pomoci vnést strukturu do vašeho dne. Alespoň u některých rutinních úkolů nebo pevných bodů v běžném životě (domácnost, vaření, sport) se už nemusíte rozhodovat. 

Vyhněte se impulzivním rozhodnutím

Než učiníte stresující rozhodnutí o něčem, čeho budete později litovat, dejte si pauzu a rozhodnutí odložte. Zejména pokud jde o důležité záležitosti, měli byste si udělat čas na rozmyšlenou.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat