Zakončete den pohodově

Zvládáte jít spát s prázdnou? Pokud ne, máme pro vás několik nápadů na večerní rituály, které vás donutí zpomalit.

Večerní rutiny nám mohou pomoci zakončit den zdravě a udržet si odstup od zážitků dne. Protože zatímco se ráno většinou probouzíme s opravdu prázdnou hlavou, jsme v průběhu dne konfrontováni s tolika podněty, zážitky a dojmy, že se večer často cítíme zcela zahlceni a vyčerpaní. I po práci mnoha lidem stále chrastí hlava a je těžké vypnout. 

A tak není překvapením, že mnozí z nás se snaží vyčistit si hlavu u televize. Ale to ve skutečnosti není odpočinek: jakkoli se naše oblíbená série zdá relaxační, ve skutečnosti nás vystavuje pouze dalším podnětům. Skutečný relax znamená zastavit se, mentálně se zklidnit a nechat vyplout na povrch vše, co jinak potlačujeme svými neustálými činy nebo myšlenkami. Některé večerní rituály mohou pomoci vyčistit hlavu, vytvořit si odstup od dne a také získat více energie z dlouhodobého hlediska. Pokud jdeme spát ve stresu, je pravděpodobnější, že se probudíme s pocitem napětí. 

Proto jsme dali dohromady nápady, které vám mohou pomoci s večerní rutinou.

Udělejte si seznam úkolů na další den

Pomáhá proti neustálému kroužení myšlenek a strachu, že na něco zapomeneme: Pokud si napíšeme, co je třeba udělat druhý den, pak máme úkoly před očima černé na bílém a nemusíme je držet v hlavě. Tím z nás může spadnout velká psychická zátěž a můžeme svou energii věnovat jiným věcem.

Spláchněte to

Znáte ten pocit znovuzrození po sprše? Protože smyjete den v pravém slova smyslu. Možná si můžete zavést večerní sprchu jako pevný rituál, kterým si určíte přechod z práce do konce dne. Poté vyměňte oblečení dne za pohodlné oblečení a už jste mnohem víc v relaxačním režimu.

Sejde z očí, sejde z mysli

Náš byt je vždy zrcadlem našeho nitra. Pokud žijeme v chaotickém prostředí, cítíme se neklidní, ve stresu, rozrušení. Takže: nastavte časovač mobilu na 10 minut a ukliďte vše, co se v bytě přes den nahromadilo: hrnky, špinavé nádobí, hromady oblečení. S každým odloženým předmětem z vás spadne kousek balastu.

Uvařte si něco dobrého

Proces vaření může být neuvěřitelně prospěšný a relaxační, protože se skládá z tak jednoduchých činností, kterým se můžeme plně věnovat. Při krájení zeleniny nemůžeme dělat více věcí najednou, musíme se soustředit jen na tento jeden úkol. To vytváří v našich hlavách jasno a skutečně nás to sráží dolů. 

Omezte podněty

Push notifikace, e-maily nebo hovory na nás prší celý den a vysávají z nás všechnu naši energii a koncentraci jako malí upíři. Protože neustále vyžadují naši pozornost a vyvádějí nás z míry. I když je pokušení ponořit se večer na hodiny do instagramového kosmu: večery jsou nejlepší čas na vypnutí všech elektronických zařízení nebo je alespoň přepnout do letového režimu. Nemusíme být neustále k dispozici ve vnějším světě a někdy se můžeme po dlouhém dni soustředit na sebe. 

Na víno zapomeňte

Na občasné sklence vína není nic špatného, ​​ale pokud už se vám špatně spí, je nejlepší se v noci alkoholu vyhnout. Protože pak sice usneme rychleji, ale noc je neklidnější a častěji se budíme. A spánek by nám měl vlastně přinést maximální zotavení. Místo toho si dejte bylinkový čaj nebo vyzkoušejte ajurvédské mléko na spaní.

Krok za krokem k odpočinku

Zbývá vám po dlouhém dni ještě hodně energie? Dobře, tak ji vypusťte ven! Čerstvý vzduch vyfoukne všechny myšlenky z vaší hlavy. A většinou svět po procházce vypadá úplně jinak! 

Zachyťte krásné okamžiky

Bez ohledu na to, jak dobrý nebo špatný jste měli den, můžeme si z každého dne vzít ponaučení pro sebe. Můžeme se zamyslet nad svými vlastními činy nebo zhodnotit den a vzpomenout si na krásné okamžiky, které se staly. Můžeme se poplácat po zádech za to, co jsme ten den dokázali. 

Vytvořte správnou atmosféru

Vyměňte velká stropní svítidla za světla svíček nebo pohádkových světýlek, dbejte na příjemnou vůni: můžete si z toho udělat každodenní zvyk s příjemnou atmosférou, která vám pomůže vypnout hlavu. K větší relaxaci může přispět například pár esenciálních olejů, aroma difuzér nebo mini vonný obřad s vonným dřevem.

Buďte kreativní

Celý den jste seděli před počítačem a psali e-maily? Pak je ve vás určitě ještě spousta kreativity, která chce vyjít ven. Kreativní aktivity nás mohou uvést do tzv. „flow“ stavu, ve kterém zapomínáme na vše kolem sebe a nacházíme v tom hlubokou radost a uvolnění. Důležitý je proces, nikoli výsledek. Odhoďte všechen perfekcionismus a dejte kreativitě šanci. Nebo zpívejte. Nebo si vymaluj omalovánky – cokoli, co vám udělá radost!

Prostě nedělejte nic

To je taky naprosto v pořádku. Pokud máte chuť, můžete si jen sednout, zírat do prázdna a dýchat. Protože to je dostatečný výkon. 

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat