Vztah mezi ADHD a prokrastinací

Každý občas prokrastinuje. Problémy však mohou nastat, pokud zjistíte, že úkoly jen odkládáte a nikdy se k nim už nedostanete. Zdá se, že k tomu dochází poměrně často u lidí s poruchou pozornosti/hyperaktivitou (ADHD), a to z různých důvodů.

ADHD je neurovývojová porucha, která vede k symptomům, jako je nepozornost, impulzivita a hyperaktivita. Zatímco onemocnění je nejčastěji diagnostikováno v dětství, může postihnout i dospělé (1). 

Lidé prokrastinují z nejrůznějších důvodů, včetně touhy věnovat se zajímavějším činnostem. U lidí s ADHD je prokrastinace často silně ovlivněna příznaky jejich stavu. Často slouží jako kompenzační strategie pro dospívající a dospělé, kteří mají ADHD. Když jsou postaveni před náročný úkol, prokrastinace jim nabízí způsob, jak přestat řešit nepříjemný problém, který mohou mít pocit, že je pro jejich schopnosti příliš obtížný (1). 

Následky prokrastinace

Mnoho dospělých s poruchou pozornosti/hyperaktivitou (ADHD) bojuje s chronickou prokrastinací. Ta pak může způsobit problémy v práci. A může to způsobit problémy ve vztazích – když budete odkládat ostatní, mohou se cítit nedůležití. Prokrastinace může také vést k negativním náladám a emocím a také k nízkému sebevědomí. Toto selhání při plnění úkolů může vést k pocitům frustrace, viny a studu. Takové emoce následně opět přispívají k tendenci odkládat úkoly (2).

Faktory přispívající k prokrastinaci

Může existovat řada faktorů souvisejících s ADHD, které vedou k chronické prokrastinaci, včetně roztržitosti, zapomětlivosti, dezorganizaci a problémům s řízením času. Kromě toho, pokud zažijete opakovanou frustraci při určitých typech úkolů, můžete se těmto úkolům přirozeně vyhýbat, abyste se vyhnuli negativním pocitům, které může práce na těchto úkolech vyvolat (+).

Akce na poslední chvíli

Zajímavé je, že některým lidem s ADHD může odkládání věcí na poslední chvíli pomoci vytvořit nouzovou situaci, která je pohání vpřed k úspěšnému dokončení práce. Rychle se blížící termín (a bezprostřednost negativních důsledků, které budou následovat, pokud termín nebude dodržen) jim může pomoci soustředit se a dokončit úkol. A nevyhnutelně to nemusí znamenat, že práce na poslední chvíli nebývají tak kvalitní, jak by mohly být bez takového otálení.

Strach z neúspěchu

Někdy může být se zahájením úkolu spojeno tolik úzkosti, že tyto pocity vytvářejí ještě větší překážku. Strach z toho, že úkol neuděláte správně, strach z nedokonalosti a strach ze selhání, to vše může přispět k prokrastinaci.

Tipy, jak zvládnout prokrastinaci s ADHD

Ačkoli existuje souvislost mezi ADHD a prokrastinací, neznamená to, že s ní nemůžete bojovat. Zde je několik tipů, jak zvládat prokrastinaci, když máte ADHD.

Rozdělte větší úkoly na menší. To pomůže, aby se úkoly nezdály příliš obtížné. 

Vytvořte systém odměn. Pokud něco odkládáte, protože je to zdlouhavé nebo nudné, vymyslete nějaký typ odměny, kterou dostanete, jakmile to uděláte. To vám může pomoci překonat negativní emoce, které jsou důvodem prokrastinace.

Omezte rozptylování při plnění úkolů. Vzhledem k tomu, že prokrastinace může být důsledkem odvedení vaší pozornosti, snažte se omezit počet rozptýlení, které vás mohou odtrhnout. Při práci na úkolu ztište svůj mobilní telefon a vypněte televizi. Dejte také ostatním kolem sebe najevo, že nechcete být rušeni.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441838/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5964561/, názor autora - zbytek článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:23
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat