Konzumace vody z vás udělá lepšího řečníka

Když má člověk žízeň, mluví se mu opravdu jen horko těžko. A nejde jen o jazyk, který se lepí na patro! I mírná dehydratace zhoršuje náladu a řečnické kognitivní výkony. Máte už pro dnešek pitný režim splněný?

Čeká vás důležitý pracovní pohovor, který může rozhodnout o vaší budoucnosti? Kdo by nebyl nervózní! U všech těch možných katastrofických scénářů se také obáváte toho, že se při řeči „zadrhnete“, což vám znemožní vyjádřit své myšlenky, pocity i dosavadní zkušenosti. Dlaně se potí, stres stoupá a vy máte chuť vzít nohy na ramena. Ale přece se nevzdáte! Dejte si sklenku vody a rázem to bude o něčem jiném.

Kdo zalévá, je v pohodě

Vzhledem k tomu, že se náš organismus asi ze 60 procent skládá z vody, dává smysl, že její dostatek je nezbytnou součástí celkového zdraví. Přiměřená hydratace je potřebná pro celou řadu tělesných procesů, a to včetně trávení, dýchání, vylučování škodlivých látek, termoregulace a ochrany citlivých tkání, jako je kupříkladu mícha. O odpovídající závlahu však prosí také mozek, což potvrzují i odborné studie. Z těch jasně vyplývá, že i mírná dehydratace negativně ovlivňuje náladu, přičemž narušuje schopnost jasně myslet (1). Výzkum zveřejněný v magazínu Medicine & Science in Sports & Exercise poukazuje na skutečnost, že dehydratace zhoršuje zejména ty kognitivní výkony, které vyžadují pozornost, motorickou koordinaci a funkční dovednosti, do kterých spadá i paměť,  reakce na okolní podněty a schopnosti potřebné pro zapojení se do konverzace (2). Kolik skleniček už dnes máte v sobě?

Signály, které signalizují nutnost nápravy

Dehydratace se projevuje různě. Někdy je to jen obyčejná žízeň, jindy se může objevit obtěžující bolest hlavy, dlouhotrvající nevolnost a nutkání na zvracení. Varovným znamením je také zkažený dech, stejně jako suchá a zčervenalá pokožka, svalová křeč a zvýšená chuť na sladké (3).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938415002358, (2) www.journals.lww.com/acsm-msse/pages/default.aspx, (3) www.everydayhealth.com/news/unusual-signs-of-dehydration/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat