Zvyšte si své nízké sebevědomí

Umění komunikace spočívá nejen v hledání správných slov, ale také ve správném přístupu k určitým situacím. Některé věty vyjádříte nejen více svého sebevědomí, ale zároveň k němu povzbudíte i ostatní.

Upřímná omluva je něco, co po hádce nemusí přijít vždy snadno. V jiných situacích se naopak omlouváme příliš rychle a slova pak ztrácí význam. Také tím, že se omluvíte, vždy vezmete vinu na sebe, i když nemusíte být viníkem. Pomocí následujících vět můžete převzít odpovědnost, aniž byste ale neustále říkali „promiň“.

Beru si to jako svoji odpovědnost a problém vyřeším

Převzít odpovědnost za chybu je mnohem efektivnější než se jen omluvit. Touto větou dáváte svému protějšku najevo, že si uvědomujete důsledky svého jednání a aktivně hledáte řešení. 

Děkuji za trpělivost

Zejména v pracovním prostředí má člověk tendenci se často a rychle omlouvat za drobnosti. Bohužel to často vede k tomu, že je člověk vnímán jako nejistý nebo neschopný. „Děkuji za trpělivost.“ nesníží vaši cenu jen proto, že vám to trvalo o pár minut déle. 

Všiml jsem si, že jsi zaneprázdněn. Potřebuješ pomoc?

I když je věta „Omlouvám se za komplikace.“ často dobře míněná, skutečnou úlevu nepřináší. Váš protějšek mnohem více ocení, když proaktivně nabídnete pomoc nebo řešení. Mnoho lidí navíc těžko žádá o pomoc, a tak touto větou ostatním usnadňujete přeskakování jejich stínu.

Omlouvám se za zpoždění.

Pokud se opozdíte a máte k tomu pádný důvod, pohled psíma očima a omluva nepomůže. Místo toho zkuste říct: „Děkuji, že jste na mě čekali. Oceňuji vaši trpělivost.“ Tím uznáváte, že obíráte druhého o čas a že si toho vážíte.

Omlouvám se za chybu

Zejména pokud jde o přiznání chyb a přehmatů, je snadné se nakonec omluvit. Ale i když to může působit nezkušeně, „Díky za opravu, beru si kritiku a budu na ní pracovat.“ lidem říká, že jste si všimli své chyby a chcete ji napravit. 

Promiňte, že vás obtěžuji

Pokud máte pocit, že musíte rušit někoho, kdo potřebuje svůj čas, nemá smysl se omlouvat – vždyť všichni chceme spolupracovat. Zkuste se tedy příště zeptat na otázku typu „Máš na mě čas?“ nebo „Je teď vhodná chvíle vás na chvíli vyrušit?“

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat