Za mužskou nechuť k nakupování mohou naši předci

Proč muži bytostně nesnášejí výpravy do obchodu? Má to jednoduché vysvětlení. Je jím prehistorické lovení předků! Mamut nebo mouka – obojí se musí ukořistit rychle, protože každá vteřina navíc představuje hrozbu. Kdysi fyzickou, dnes spíše psychickou.

„Miláčku, vstávej z toho gauče, jedeme nakupovat“! I váš partner by se v téhle chvíli nejraději propadl do země, a to tak hluboko, abyste ho už nenašla? Rozhodně není jediný a dělá „čest“ svému druhu. Co vlastně pánové proti obchodům mají?

Volání evoluce

Je to nemožnost zaparkovat poblíž vchodu, přílišný ruch a chybějící zboží v regálech? Nebo snad dlouhé fronty u pokladny či provokativní neochota prodavaček? Ano, tohle příslušníkům silnějšího pohlaví samozřejmě vadit může. Ale ani jedno z toho není ten hlavní kamen úrazu. Celá věc se má totiž tak, že muži jsou k nechuti nakupovat tak trochu naprogramovaní, což je odkaz našich předků.

Někdo lovec, někdo zase sběrač

Průměrný muž se v průměrném obchodě začne nesmírně nudit už po 26 minutách průměrného nákupu (1). Zatímco žena se tam teprve pořádně rozkouká, její protějšek už psychicky trpí. A dává to svým otráveným výrazem i mluvou patřičně najevo. Důvod? Pro ten musíme nahlédnout do dávné minulosti. Po stovky tisíc let, až do doby kolem 8000 př. n. l., žili všichni lidé jako lovci a sběrači. To znamená, že přežívali díky lovení divokých zvířat, což byla mužská práce. Ta ženská se točila okolo hledání vegetariánských jedlých plodů a rostlin, kdyby maso náhodou došlo. Tyto starověké instinkty v nás přežívají dodnes (2), což vidíme právě v těch nákupních centrech.

Jeden vybírá, druhý jde za svým

Když nakupují ženy, jsou ve svém hluboce zakořeněném „sběrném režimu“. Jen oproti dávným časům nepřecházejí od stromu ke stromu, ale od obchodu k obchodu, přičemž stejně jako kdysi vybírají nejvhodnější sortiment. Jde-li o muže, ti mají z hlediska prehistorie v mysli jednu jedinou věc – přijít, ukořistit a co nejrychleji odejít. A to je celá ta věda a důvod, proč společné nákupy většinou končí fiaskem.

Zdroje: (1) www.telegraph.co.uk/news/uknews/10161610/Average-male-gets-bored-on-shopping-trip-after-just-26-minutes.html, (2) www.psychologytoday.com/intl/blog/out-the-darkness/201402/why-men-dont-shopping-and-most-women-do







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat