Vidina výprodeje mozek doslova poblázní

Také si nemůžete pomoct, když vidíte zboží ve výprodeji? Nic si nevyčítejte, není to vaše chyba. To mozek za všechno může! Aktivuje hned několik svých částí, čímž vás k nákupu doslova přemluví.

Vánoce jsou obdobím lásky a štědrosti, s čímž nevyhnutelně souvisí i dárky. Někdo je raději pořizuje v kamenných obchodech, zatímco jiný se vydává na pohodlnější cestou on-line nákupů. Buď jak buď, jakmile se u zboží objeví to magické slovo „výprodej“, kontrolky mozku začnou blikat na poplach.

Mamut, nebo boty? Vyjde to nastejno

I když se lidské chování během staletí postupně formovalo, jsou věci, které fungují pořád stejně. A jednou z nich je i nakupování, protože se od lovení našich předků vlastně zase tolik neliší. Pohled na předmět touhy vyvolává celou řadu reakcí, na jejichž základě jednáme tak, jak jednáme. Ptáte se, co konkrétního s vámi vidina výhodného výprodeje dělá?

Žádná akce by se neměla promarnit

Jistě jste již mnohokrát slyšeli o tom, že se mozek skládá z mnoha částí, přičemž každá z nich ovlivňuje něco trochu jiného. V případě zdánlivě levnějších nákupů to v praxi vypadá tak, že nám mozková oblast zvaná amygdala, jež hraje klíčovou roli v paměti i rozpoznávání emocionálních podnětů, okamžitě připomene, jak nám bylo smutno, když jsme nějaký výprodej promeškali a daná položka už nebyla k sehnání. Insula, což je další část mozku zasahující do vnímání, vypočítává zase možná finanční rizika (1). Proto nám v hlavě bleskne myšlenka, že jsou ty šaty vlastně univerzální, a když se dají nosit při různých příležitostech, jejich cena je vlastně snesitelná.

Tohle nikomu nedám!

Do hry vstupuje i mozková orbitofrontální kůra. Ta nás doslova tahá za srdce tím, že v tom kousku oblečení nechceme vidět někoho jiného a cingulární kůra se tomu snaží dát nějaký směr a vyzívá k útoku – tedy k cestě na pokladu. U toho všeho se určitá část limbického systému připravuje na příval neurotransmiteru dopaminu, který radost z nové věci jen podtrhne (2). Skoro to vypadá, že získat kontolu nad unáhlenými nákupy prostě nelze, protože mozek má svoji hlavu a jede si podle svých vlastních pravidel, že? A to je také důvod, proč naše kreditní karty tolik trpí, a to nejen v předvánočních a povánočních výprodejích.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228195/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7749795/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat