Využijte přecitlivělost ve svůj prospěch

Hádka sousedů, hluk ze stavby nebo negativní komentář od šéfa vás vždy spolehlivě rozhodí? Pak jste pravděpodobně citlivý člověk. Co můžete udělat, abyste přijali svou hypersenzitivitu a ocenili tuto zvláštní vlastnost ve vás?

Citliví lidé silněji reagují na podněty ve svém okolí a vnímají je intenzivněji než lidé s běžnou citlivostí. Typický je velmi výrazný smyslový vjem. Citliví lidé se například mohou úplně ztratit v hudbě nebo se ponořit do jiného světa, když před sebou uvidí krásnou krajinu. Mají také tendenci intenzivněji prožívat vlastní emoce a pocity druhých a jsou jimi často ovlivněni. To je na jednu stranu hezké, ale také to může být vyčerpávající a způsobovat stres.

Citlivost je vlastnost, kterou mnozí oceňují. Existuje mnoho situací, ve kterých je to důležité. Některá zaměstnání se také snáze vykonávají, pokud jste empatičtí. 

Ale lidé, kteří nejsou tak citliví, se někdy k citlivým postavám chovají nevhodně a rychle je označí za málo odolné. Nenechte se zastrašit takovými odsuzujícími výroky, protože všechno je, jak má být.

Jak poznáte, že jste citliví

Pokud si nejste jisti, zda jste skutečně citliví, nebo nevíte, jak přesně se svou citlivostí zacházet, následující příznaky vám mohou poskytnout informace a naše tipy vám mohou pomoci se s tím lépe vypořádat.

Prožíváte vše velmi intenzivně

Ať už hněv, radost, smutek, strach nebo láska: citliví lidé prožívají emoce obzvlášť intenzivně a vše, co si myslí, cítí nebo prožívají, má dlouhodobý účinek. To je na jednu stranu velká síla, ale také může zatížit duši i tělo. Situace, kdy se člověka zmocní emoce, si na citlivých lidech mohou vybrat daň. Z tohoto důvodu se například často bojí hádek a velmi potřebují harmonii.

Pokud se často cítíte přemoženi svými emocemi a nevíte, jak se s nimi vypořádat, může vám pomoci následující chování: Nesnažte se ignorovat nebo potlačovat své pocity ze strachu, že vás přepadnou. Pokud je zasunete hluboko do sebe, pravděpodobně vás v určitou chvíli doženou a propuknou ještě silněji. Berte to jako výhodu, že se můžete cítit tak intenzivně a udělat si dostatek času na relaxaci – bez pocitu viny.

Hlučné a hektické prostředí vás stresuje

Blikající světla, hlasité zvuky a intenzivní pachy – pokud se v takovém prostředí cítíte nepříjemně a ve stresu, může to být známka toho, že jste citliví. Pro citlivé lidi je obvykle obtížné soustředit se v hluku, například v práci, nebo sledovat konverzaci v přeplněné restauraci. U některých se dokonce rozvinou fyzické příznaky, jako jsou bolesti hlavy nebo zvonění v uších. Pokud na smysly působí spousta věcí, citlivým lidem to rychle přijde nepříjemné nebo dokonce stresující.

Můžete udělat toto: Vyhněte se místům, o kterých víte, že jsou pro vás příliš hlasitá, barevná nebo příliš světlá. Samozřejmě to není vždy snadné, ale vaše pohoda je na prvním místě. Pokud vás stresuje rušné pracoviště nebo domov, který je často hlučný, řešením může být práce z domova nebo stěhování. Také se obklopte lidmi, se kterými se cítíte dobře a kteří vás nebudou soudit, pokud se chcete stáhnout.

Emoce jiných lidí se přenášejí na vás

Citliví lidé jsou považováni za velmi empatické. Můžete se tak snadno vcítit do druhých a do jejich emočního rozpoložení. Pokud se cítíte stejně, může to být další známka toho, že jste citliví. Ve svém okolí jste pravděpodobně také oblíbeným posluchačem. Pokud má někdo něco na srdci, rozumíte mu a dokážete dobře reagovat na jeho obavy a potřeby. To je samozřejmě skvělá vlastnost, ale přesto byste si měli dávat pozor, aby vás příliš nevedly a neovlivňovaly pocity jiných lidí. Pokud vám někdo prozradil své starosti, může se rychle stát, že zatíží i vás, právě proto, že jste tak soucitní.

Vždy nezapomeňte říct „stop“, když je něčeho příliš mnoho. Možná se vám podaří vidět některé zážitky nebo situace z jiné perspektivy a říct si, že se vás netýkají. To vám může pomoci udržet potřebnou vzdálenost.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat